Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Virsli és tészta – csak jó vacsora lehet gyerekeknek, felnőtteknek is

Végy egy adag kelt tésztát, jó sok virslit és valahogyan szerkeszd őket össze és már kész is a gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt kedvelt vacsora! Ha van kenyérsütőgéped, akkor ráadásul nem is nagy vesződség megdagasztani a tésztát. Készülhet belőle virslis lábtörlő, tésztába tekert virsli, hot dog is.

Virslis lábtörlő sütés előtt

Minden attól függ kensz-e valamit a tésztára, és hogyan csomagolod bele a virslit. Ha hot dogot vagy valami tésztába tekert dolgot készítesz, a tészta virsli felé eső oldalát megkenheted ketchuppal, mustárral is. Ha „lábtörlő” kerül az asztalra, akkor mellé kínálj különféle szószokat. És persze nyugodtan készthetsz hozzá könnyű és finom zöldsalátát is.

 

 

Tészta:

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 2 dl tej, 3 ek olaj, 1tk só, 1 tk cukor, 1 tojás

 

  • Az élesztőt futtasd fel 1 dl cukros tejben!
  • Ezalatt a kenyérsütőbe (vagy a dagasztótálba) mérd bele a maradék 1 dl tejet és az étolajat!
  • Keverd össze a lisztet a sóval!
  • A felfutott élesztőt is öntsd a kenyérsütőbe és szitáld rá a sós lisztet.
  • Dagasztóprogramon (vagy persze lehet kézzel is) dolgozd ki a tésztát!
  • Utána keleszd kb. 40 percig!

 

Virslis lábtörlő

Kelesztés után jön a formázás. Én a virslis lábtörlőhöz hosszú frankfurti virsliket szoktam venni, mert azok pont olyan szélesek, mint a tepsim. A tésztát kinyújtom a tepsi nagyságára, sütőpapírral bélelem a tepsit és réteszem a tésztát, amit pizzaszeletelővel csíkokra vágok úgy, hogy körben marad kb. másfél-két centis perem. Ezután szépen belefűzöm a virsliket. 8-12 virsli fér a lábtörlőbe attól függően, hogy milyen vastagok, illetve milyen sűrűre fűzöm.

Ezután megkenem tojással és forró sütőben addig sütöm, míg szép aranybarna nem lesz. Lehet a tetejére még sajtot is szórni, de nálunk az nem jön be…

A kész virslis lábtörlő

A kész virslis lábtörlő

Tésztába tekert virsli

A megkelt tésztát ilyenkor szép vékonyra (3-5 mm) nyújtom és kb. 3 centi széles csíkokra vágom és szépen átfedéssel! rátekerem a virslikre, amiket félbe-harmadába vagy még kisebbre is lehet vágni, ha épp partifalatokat akarok belőlük… Lerakom őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe nem túl szorosan, megkenem őket tojással, esetleg megszórom szezámmaggal, és forró sütőben addig sütöm, míg szép aranybarna nem lesz.

 

Hot dog

A tésztát ilyenkor is kinyújtom, téglalapokat vágok belőlük, amelyeknek az egyik oldala kicsit szélesebb, mint a virsli szélessége kétszer, a hossza pedig kicsit rövidebb a virslinél. Ezután a tésztát megkenem mustárral, ketchuppal, de a széleit kihagyom. Ezután ráhajtogatom a virslire, és kis zsákokat formázok belőlük, amiknek az egyik végéből kikandikál a virsli. … Lerakom őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe nem túl szorosan, megkenem őket tojással, és forró sütőben addig sütöm, míg szép aranybarna nem lesz.