Hímes tojás a Húsvét üzenetével

Mióta falura költöztünk és megszületett a kislányunk, igyekszünk minél kevesebb kemikáliát használni. Igaz ez a húsvéti készülődésre is: tojásfestéknek sem a bolti színeket használjuk. Összegyűjtöttem, mi mindennel lehet a tojásokat megfesteni. Ezek az anyagok nem károsak az egészségre, de egyes természetben talált festőanyagok is lehetnek károsak, netán mérgezők! 

Festési módszerek: 
Általában minél több természetes színezéket használunk, s minél hosszabb ideig áztatjuk a lében a tojásokat, annál sötétebb színt érünk el. Az így festett tojások némelyikének egy kicsit megváltozhat az íze, de ha nem tartjuk kellemetlennek, nyugodtan fogyasztható.
Ha meg akarjuk enni a tojásokat célszerűbb a hidegvizes, áztatásos módszert alkalmazni. Ekkor a színek szolidabbak lesznek. Az áztatás akár egy egész nap is lehet hűtőszekrényben. 
A forróvizes eljárásnál a szín erőteljesebb lesz: tegyük az anyagokat egy nagy lábos vízbe, forraljuk fel, majd főzzük meg benne a tojásokat, és hagyjuk a lében, amíg kihűl.

Mindkét módszernél tartósabb hatást érhetünk el, ha kevés ecetet adunk a színező oldathoz (2 evőkanál 0,25 l vízhez). 

Festés után szalonnabőrkével, vagy pl. a sonka kövérjével átkenjük a megszárított tojásokat, így szép fényesek lesznek.

Aranybarna
száraz hagymahéj - a tojás főzővizébe bőven teszünk a hagymahéjból és legalább 15 percen keresztül hagyjuk, hogy gyöngyözve főjön (ha többet használunk, vörösesebb, kisebb mennyiség esetén szép mályvaszínt érhetünk el)
savanyúkáposzta leve

Barna
diófa barkája
egy liter forró vízhez adagoljunk 5 evőkanál azonnal oldódó kávét és 1/2 teáskanál ecetet - hagyjuk a kávét kihűlni és ebben áztatjuk a tojásokat

Levendula
kék szőlő leve
ibolyavirágokkal kékített vizet világosítsuk 2 teáskanál citromlé segítségével, s ezt használjuk festőfolyadéknak

Lila
lilahagyma száraz héja - a tojás főzővizébe bőven teszünk a hagymahéjból és legalább 15 percen keresztül hagyjuk, hogy gyöngyözve főjön 
céklalé - hagyjuk a főtt tojásokat ázni a lében

Liláskék, szürkéskék
cseresznyefa kérge
ibolyavirágok

 

Narancssárga
pitypang (kutyatej) gyökere - a gyökér kihűlt főzővizében áztatjuk a főtt tojásokat 
4 evőkanál paprika + negyed liter víz - 20-30 perces főzés

Rózsaszín
áfonyaszörp
csipkebogyó - készítsünk erős csipkebogyóteát (akár filteres is lehet) és a főtt tojásokat abba áztassuk 
ecetes cékla leve

Sárga 
citrom- vagy narancshéj - kb. 15 percig főzzük a gyümölcs héját és utána tesszük bele a tojásokat

Zöld
zöld búza
petrezselyem
friss csalánlevél - bőven a tojás főzővizébe 
apróra vágott spenót (fagyasztott is lehet) - annyi vizet rakunk rá amennyi ellepi majd kb. 30 percig főzzük 
tegyünk 1/4 teáskanál szódabikarbónát az ibolyakék oldatba

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Íróka, gica, kica, kesice

5

Dávidtól kaptam egy kérdést: 

Lenne egy olyan kérdésem, hogy viaszos tojásfestéshez honnan lehet írókát beszerezni? Mert nem találtam hobbiboltokban sem! persze lehet csak én voltam figyelmetlen!

Megpróbálom leírni, hogyan is készíthető házilag.

Az első végtelenül primitív és nem lehet vele hosszabb vonalakat húzni. Egy botocska, hurkapálca végébe bele kell szúrni egy színes gömbfejű gombostűt. Ezt kell a viaszba mártani és a mintát kialakítani.
A másik hasonló a valódi írókához. Kell hozzá egy kb. ujjnyi vastag botocska nyélnek, fém tollbetétből kb. 2 cm hosszú cső és vékony zsineg a kötözéshez. A bot egyik végét kb. 1 centiméter mélyen behasítjuk. Ha merev a bot, akkor a cső szélességének megfelelő vájatot készítünk, ha rugalmas, akkor ez akár el is maradhat. A vájatba keresztben beillesztjük a csövet és a zsineggel kereszthurkokat készítve rögzítjük. Ha hosszúnak találnánk a csövet, le lehet belőle vágni. Használatkor az egészen forró viaszban a csövecskét is föl kell melegíteni, viszont belőle hosszabban folyik a viasz.
Ugyanezt meg lehet úgy is csinálni, hogy a nyélbe a csőnek megfelelő méretű lyukat fúrunk - és persze más fémcső is megfelel...
Az írókát vagy gicát úgy kell fogni, mint a kést, amikor krumplit hámozunk. A tojáson megtámasztjuk a hüvelykujjunkat és magunk felé mozgatva írjuk a mintát.
Közben az interneten is találtam egy áruházat, ahol lehet vásárolni is: gyongytyuk.hu, bár ez Húsvét előtt pár nappal már nem igazán jöhet szóba... (http://gyongytyuk.hu/?p=product&productid=2799  2011-ben az ára 1200 Ft)