Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Tojásdíszítés

Egyszerű a díszítés a kirándulás alkalmával begyűjtött különböző formájú levelekkel: vizes tojásra rásimítjuk a levelet nejlonharisnyába kötözzük, majd így festjük a tojást.

Dekupázsolt tojás

Hagyományos tojásdíszítő technikánk a tojásírás, vagy –hímzés. Ehhez viaszra és egy „gicára” van szükség. Valódi gicát (tojásíró célszerszám) az ügyeskezűek biztosan tudnak készíteni, de szerintem nagyon megfelel egy hurkapálca hegyébe dugott műanyagfejű gombostű is.
Az autentikus módszer szerint méhviaszt olvasztunk egy tálkában, ám házi módszerként az is megfelel, hogy egy gyertyát meggyújtunk és a láng mellett mártogatunk.

A mintáknak csak a fantáziánk szab határt, bár véleményem szerint a legszebb tojások mégiscsak hagyományos motívumokkal készülnek. Nekem személyes kedvencem a „gereblés”.

Gyönyörű – bár nem festett – tojások készülhetnek dekupázs technikával is. Kell hozzá faragasztó és szép színes-virágos szalvéta. Persze használhatunk dekupázsragasztót is, ám mivel az előbbi nálunk mindig van itthon, így fölösleges másikat venni.
A módszer: bekenjük a tojást, rátesszük az összetépkedett szalvéta egy darabját vagy a szalvétából kivágott mintát, és az ecsettel rásimogatjuk. Azután jön a következő darab. A faragasztó száradása után szerintem elég fényesek a tojások, de akinek úgy tetszik, fújja le színtelen lakkal. Természetesen ehhez kifújt tojásokat használjunk!