Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Tojás tudnivalók

Vízbe téve a friss tojás lesüllyed az edény aljára. Ha feljön a víz színére, már nem friss, ugyanis a tojásban levő légbuborék idővel növekszik, a friss tojásnál ez egész kicsi.  

Feltört tojás

A friss tojás sárgája feltörés után szép domború, ha lapos, akkor nem  friss.

Ha a forrástól számított 8-9 percnél tovább főzzük a tojást, akkor szürkés-feketés réteg alakul ki a sárgája felületén.

Tegyünk egy megmosott tojáshéjat a húslevesbe, ha igazán szép tükrösre akarjuk főzni! A lyukacsos mészváz, ugyanis szűrőként működik.

Ha a mészkedvelő növényeink, például a kaktuszok földjébe egy kevés összetört tojáshéjat teszünk, javítjuk a föld Ph-értékét.

A komposztálóban is jó helyen van a tojáshéj, javítja a komposzt ásványianyag összetételét.

A veteményesben, a palántákat megvédhetjük a csigáktól, ha összetört tojáshéjat szórunk az ágyásra.

A vemhes állatok szervezetének is sok mészre van szüksége, ezért adjunk a kutya-, cicamamáknak tojáshéjport! A port úgy készítjük, hogy a megmosott tojáshéjat sütőben kiszárítjuk, utána összetörjük, megdaráljuk. Egyébként ezt magunk is ehetjük kalciumforrásként.