Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

A kövirózsa csodákra képes

A kövirózsa (Sempervivum tectorum) igénytelen, ám szép, örökzöld növény. Népi elnevezései: kövirózsa, házi kövirózsa, fali kövirózsa, kőrózsa, fülfű, fülbeeresztőfű, fülbefacsarófű, égdörgőfű, mennykővirág. 

A romantikus rózsa

Ha napfényes a hely, tápdús a talaj, akár 15 évig is díszlik a kertben bokorként, felfuttatva lugasként a rózsa. Nevelése az aktív pihenés része lehet, hiszen állandó gondozást, figyelmet igényel. Valamiért ezek azok a virágok, amelyek még a férfiakat is kertészkedésre tudják szoktatni – nagyapámnak például gyönyörű tearózsái voltak, amelyekhez női kéz nem is érhetett!

Kála (Zantedeschia)

A kála évtizedek óta kedvelt szobanövény. Nyaranta nagyon jól érzi magát a kertben és a teraszon, de legjobban mégis a szabadföldben érzi magát. Itt sokkal nagyobb, impozánsabb virágokkal örvendeztet meg bennünket. Legismertebb változata fehér (Zantedeschia aethiopica). A húsos levélnyélen nyíl alakú levelek fejlődnek, ezek fölé emelkedek a hószín virágok, illetve a fehér, tölcsér alakú buroklevéllel körülvett torzsavirágzat.

A dália (Dahlia)

A dália a mexikói felföldről származik – az aztékok kedvenc virága volt. Az első dáliák több mint kétszáz éve érkeztek Európába. Nevüket Andreas Dahl svéd botanikusról kapták. Ma a változatos szín-, és formagazdagsága miatt kertben, cserépben, vázában egyaránt dekoratív virág.

Korallvirág (Kalanchoe thyrsiflora)

Ellenálló fajta, mint a többi korallvirág. Viszonylag lassan
nő. Gondozása egyszerű. Kifejlett magassága 1,2 méter, szélessége 30 cm, felálló, szögletes
növény.

A pozsgások közé tartozik, levelei bíborvörös szélűek –
ettől különleges. Néha sárga virágot nevel, de inkább a levélzete miatt
tartják. Levele 7 cm
hosszúra is megnőhet.

Alacsony sövény hortenziából

A sövények általában jelentéktelen, apró virágokat hoznak. Aki viszont illatos és színes térelválasztót szeretne, annak remek választás nagymamáink kertjének egyik elmaradhatatlan, mára szinte elfeledett növénye, a hortenzia.

Feliratkozás a következőre: Virágoskert