Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

A tetőtéri ablak

Ágnes tippje

A tetőtér beépítésekor legyen a célunk egy világos, áttekinthető lakótér kialakítása. A fény mennyisége pedig az ablakok számától, illetve elhelyezésétől függ. Én magam szívesen építenék házat ablakból, annyira szeretem a fényt, de ha már ez a mi klímánkon meglehetősen nehéz a kifűthetőség nehézségei miatt, azért a tetőtérbe én biztosan nagy, tetősíkba épített ablakokat tennék…

a tetősík-ablak előnye:

Ablakszigetelés bemarásos technikával

Az utólagos bemarásos ablakszigeteléssel a fűtésszámlát lehet érezhetően csökkenteni. Ez egy tartós megoldás a huzatos ablakok és ajtók problémájára. Fontos, hogy 100% szilikon szigetelőanyagot használjunk, ami ellenáll az UV sugárzásnak is.

Színkalauz falfestéshez

Általánosságban azt kell tudni, hogy a halvány pasztellszínek visszafogott eleganciát tükröznek, a világos, barátságos színek jókedvet, optimizmust sugallnak, míg az erős, szembeszökő színek – megfelelő mértékben eltalálva – a vidámság világába kalauzolnak el. A falak színét úgy kell kiválasztani, hogy a bútorok színét ne üsse, de ne is legyen minden egyszínű.

A hőszigetelés

Úton útfélen hallani, hogy milyen előnyei vannak a hőszigetelésnek. Én ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy az egyik szobában a házunk északi hideg falán állandóan páralecsapódást találtunk, így egy idő után megjelent a penész is. Ezt megelégelve a tél közepén a földtől kb. 180 cm-es magasságig fölerősítettünk 5 cm vastag hungarocell-táblákat, és a páralecsapódás pár napon belül megszűnt. Így aztán el is döntöttük, hogy nyáron megcsináltatjuk rendesen a szigetelést.

Mivel fessünk, burkoljunk a gyerekszobában?

 

Egyéves lesz lassan a kislányunk és bár egyelőre csak társaságban érzi jól magát, tudom, hamarosan eljön az ideje a saját szobának. Ez a nyáron elkészülő bővítésben kap helyet, így a festésnél, padlóburkolásnál könnyebb dolgunk van, hisz nem kötelező mészfestéket használni. Olyan anyagokat használunk, amelyek könnyen tisztíthatók, és szép színesek, világosak.

A színes falfesték

Festés/festetés előtt érdemes minden színt megtervezni.
Ehhez segítségül hívhatunk számos internetes programot is. Online színtervező
például a Benjamin Moore színtervező program, de például a Trilak oldalán is
van a saját festékkínálatukra szabott színtervező program . Miután lelki
szemeinkkel, illetve egy ilyen programmal megterveztük, mit milyenre színezünk,
még a munkálatok megkezdése előtt ellenőrizzük, vajon valóban jók lesznek-e a
megálmodott színek.

Hogyan válasszam ki a fal színét?

Ha olyan szerencsés vagy, hogy diszperziós festékkel festheted a lakást, álmaidnak, vágyaidnak csak a fantáziád szab határt. A mai festékekkel akár évente, sőt akár szezononként is más színvilágú otthonod lehet, hisz saját magad is ki tudod festeni a szobát.

Milyenre fessem a falakat, ha mészfestéket használhatok?

Mielőtt festés/festetés előtt a színeken kezdenél gondolkodni, érdemes kideríteni, milyen festéket használhatsz. Régi épületek falai ugyanis sokszor nem bírják a diszperziós festékeket, bevizesednek alatta és ledobják a festéket, bepenészednek, így ezeket csak mészfestékkel szabad festeni.

A gyerekszoba padlója

A kicsik legszívesebben a földön játszanak, és mint tudjuk, imádnak csúszni-mászni, ezért fontos szempont, hogy milyen legyen a padlóburkolat.

A gyerekszobába semmiképpen nem jó a hideg kő! A padlószőnyeg bár melegebb, de nehezen tisztítható, ráadásul az atkák kedvenc lakóhelye.

A legjobb választás a jó minőségű laminált vagy kész parketta. Barátságos hangulatot áraszt, könnyen tisztítható és strapabíró. A mint a játéktérre, az ágy és az asztal környékére pedig csúszásgátlóval ellátott szőnyeget érdemes tenni.

Feliratkozás a következőre: Építés, felújítás