Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Mit kell tudni az egyes gyógynövényekről. Hatásuk, gyűjtésük, tárolásuk.

Fáj a gyomrod, vérszegény vagy? Egyél köményt!

A kömény nemcsak nagy múltra visszatekintő ízesítő a sütésben-főzésben, de rengeteg betegség is kezelhető vele. Ha főznénk vele, kitűnő mindenféle káposztához, és még segít a puffadás megelőzésében is, a köménymagos pogácsáról már ne is beszéljünk! Utóbbinál meg lehet próbálni a tésztába s belegyúrni némi őrölt köményt, a maggal pedig a tetejét megszórni. Egyébként finnyás gyerekek esetén érdemes az őrölt változatot használni.

Borral az egészségért

A mondás úgy tartja, az első pohár bor az egészségé. A hegy levének jótékony hatását már az ókorban felismerték, amit a modern orvostudomány is számos vizsgálat során igazolt. Többek között segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, könnyíti az emésztést, erősíti a csontokat, serkenti az agyműködést és még antidepresszánsként is hat. Nőknél napi 1-2 dl, míg férfiaknál napi 2-3 dl fogyasztása javasolt.

Izzasztókúra megfázásra, influenzára

Téli megfázással, enyhe influenzával felnőtt ember nem fordul orvoshoz – tudjuk ezt mindannyian, elvégre erősek vagyunk. Ha azonban elkap valami kórság, kapkodjuk a Neocitránt, az Aspirint és néha semmit sem érünk el vele. Vagy igen, de akkor is eltelik egy-két hét is, mire igazán rendbe jövünk. Viszont egy hétvégét rászánva még egy valódi antibiotikumos kúra kiegészítéseképpen is kúrálhatjuk magunkat gyógynövényekkel.

Megfázásra vöröshagyma

A népi gyógyászatban elsősorban gyulladás, lázcsillapítás és köhögés esetén használják. Úgy tartják, hogy a hónunk alá, illetve a mellkasra téve képes leginkább kifejteni jótékony hatását. Bár például – az egyébként gyomorforgató ízű – hagymatea iszogatása is beválik.

Influenzára nagy mennyiségben

Vadon nőtt gyógyítók

A vadvirágok a természetben bárhol megteremnek, sokszor a
kultúrnövények közé is beférkőznek. Mielőtt a pázsitban elburjánzó pitypangot
kigyomlálnánk ismerjük meg igazi természetüket!

A gyógynövényeket a reggeli harmat felszáradása után napos
időben jó begyűjteni.

PITYPANG: vagy hívhatjuk gyermekláncfűnek, kutyatejnek is. A
benne található keserű anyagok serkentik az emésztést, étvágygerjesztők és
emésztésjavítók. Gyulladás csökkentő hatása is van.

Friss, zsenge leveleiből ízletes salátát, virágjaiból mézes
szirupot is készíthetünk.

Feliratkozás a következőre: Gyógynövények