Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

A tej egészséges, még ha tejcukor-érzékeny vagyok is

Mióta falura költöztünk, csak házi tejet iszunk. Az első hetekben fel kellett vizeznünk, annyira más volt, mint a bolti tejek. Az ultrapasztőrözött laktózmentesről nem is beszélve! Én ugyanis tejcukor-érzékeny vagyok, kevés a szervezetemben a laktáz enzim.

Házi tej

Ehhez képest ma már iszom a jó zsíros házi tejet (szigorúan forralva!), és az emésztésével sincs nagy gondom. Ha a büntetlenül iható mennyiségnél többet akarok inni, beveszek a patikákban kapható laktáz enzimből, és ihatok tejet, ehetek madártejet és mindeféle tejes ételt. Igaz, az enzim ára meglehetősen borsos, de azt tapasztalom, megéri az árát.

Szerencsére a laktóz a savanyított tejtermékekből hiányzik, így jöhet az aludttej (amit itt falun újra felfedeztem), a joghurt és a kefír.