Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Szeptemberi kerti tennivalók

A kertünk lassan mindent odaadott, így ideje nekünk kedveskedni a földnek. A betakarítás után a hűvösebb hónapokban új feladatok várnak a kertészkedőkre. Már nem az öntözés a legfontosabb, inkább a téli fagyokra való felkészülés.

Tisztítsuk ki a konyhakertet!
A konyhakertünkből lassan kiszedünk minden termést így itt az ideje a maradékok, elszáradt hajtások és a megnőtt gaz kigyomlálásának, majd az őszi talajforgatásnak. Foghatjuk az ásót, a Robi kapát vagy fel is szántathatjuk a kertet, a lényeg, hogy a talajt forgassuk át! Ha valakinél nagyon elszaporodtak a kártevők, most lehet a talajt fertőtleníteni is. Ha pedig a talajt megforgattuk a kitakarított földbe fokhagymát és vöröshagymát dughatunk, így késő tavasszal, nyáron már szedhető is lesz. Ha magot is szeretnénk fogni a hagymafélékből, fejlett hagymát is hagyjunk a földben! 

 

Trágyázzunk!
Az ősz másik fontos tennivalója a „talajerő-utánpótlás”, vagyis a trágyázás. Ez lehet istállótrágya, zöldtrágya vagy épp komposzt, amit szép egyenletesen kiszórunk a talajra és beássuk a kiskertben. Jó tudni, hogy ha ősszel és tavasszal is szerves trágyával tápláljuk a füvet, az év többi időszakában már nem is lesz rá szükség - elég lesz vágni és locsolni a gyepet, ami gyönyörű, dús lesz. Az őszi trágyázás már a tavaszi első fűszálakra is jó hatást gyakorol.


Virágvetés, virághagyma-ültetés
Ilyenkor érdemes a tavasszal virágzó növények hagymáit elültetni, de az egynyári (vad)virágok magjait is most kell szétszórni. Korábban virágba borulhat a kertünk, ha már ősszel gondoskodunk a vetésükről. Az egynyáriak magja az őszi csapadékot magukba szívja, megduzzadnak és a hideg elmúltával, kora tavasszal nagyon hamar kikelnek. Ilyenkor érdemes megmetszeni a bokrokat is a következő szezon szebb virágzásáért.


Amit kell, vigyünk melegre!
Az első fagyok talán még később jönnek, de a szeptemberi hirtelen lehűléseket nem szeretik a szobanövények. Vigyük hát be őket a szobába! Előtte azért tisztítsuk meg a cserepeket, mossuk le a növények levelét és tegyük a szobában a számára legideálisabb helyre. Ez szerintem mindig ablak közelében van, hisz télen annyira kevés a fény, hogy az ablakban is árnyék lesz… A muskátlit is vigyük az áttelelő helyére!

Gyűjtsünk avart!
Ma már tilos az avar elégetése, viszont most a zöldhulladékkal sem érdemes elvitetni. Inkább hasznosítsuk! Egyrészt mehet a komposztba, másrészt kitűnő a kevésbé fagytűrő növények téli védelmére. Ehhez gyűjtsük össze a faleveleket és fedjük be vele a növények, például a rózsák tövét! Az érzékenyebb bokrok gyökerei felett meleg dunsztot is képezhetünk avar és nejlon segítségével, a hidegtűrő fák, bokrok köré elég, ha hálóval tartjuk össze az avart.