Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

A szép őszi kert

A szép kert titka minden évszakban a rendezettség. Az elnyílott, elszáradt növények szárát vágjuk le, ami már nem kell, szedjük ki, és a felesleges részeket tegyük a komposztba! Az üres helyeket ássuk fel, de legalább gyomláljuk ki, és gereblyézzük fel!
Ez az az idő, amikor – gondolva a következő évre - begyűjthetjük az egynyári virágok magjait, illetve évelőkről is gyűjtsünk magokat, hajtásokat a teleltetéshez!
Füvesítésre a legalkalmasabb idő az október, ekkor érdemes felülvetni a nyáron esetleg megritkult gyepet. Ilyenkor vágjuk le utoljára a füvet, hogy kb. 5 cm-es füvünk legyen a fagyok beálltakor. Ez a magasság már elviseli a telet.
A fákról, cserjékről vágjuk le a beteg ágakat, a rendes metszést hagyjuk tavaszra. A metszés sebét kezeljük le.
Új fák telepítésére viszont az ősz a legalkalmasabb Az ültetésnél figyelembe kell venni a facsemete lombjának nagyságát, de minimum 1 négyzetméteres gödröt kell ásni, kb. 80 cm mélységűt. A fa körül jó alaposan be kell taposni a földet, hogy a növény jól állhassa a téli szelet. A csemetét hetente egyszer locsoljuk meg alaposan! A mediterrán növények ágait kössük össze, hogy a hó ne törhesse le.