Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Sült alma variációk

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a sült alma téli étel – és ha még meg is töltjük, akkor a karácsonyi menü sztárja is lehet. Sósan lehet elő- vagy főétel, édesen meg desszert.
 

Sült alma többféle töltelékkel

Sült alma többféle töltelékkel (kép: pixabay.com)

Szerintem a tölteléket nem szabad nyersen beletenni, a 20-30 perces sütési idő ugyanis csak arra elég, hogy az alma megpuhuljon és az ízek összeérjenek.
Lehet csak a magházat kivájni és a helyébe baracklekvárt, mézet, juharszirupot tölteni, de ha komolyabb tölteléket tennénk bele, akkor nagyobb lyukat készítsünk! Utóbbi esetben jó, ha az alma teteje kalapként szolgál.
Sütni kb. 200 fokon kell. A sütéshez meg érdemes az alját kiegyenesíteni, nehogy kiboruljon az egész…
És akkor lássuk, mi mindennel tölthetjük meg!

Csirkével: Egy csirkemellet kis kockákra vágva olajon megpirítunk, sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük 2 kanál vajból, egy kanál lisztből és 1 dl tejből készült besamellel majd az almákba töltjük. A tetejére mehet a kalap. Ha szeretjük, a kalap alatt megszórhatjuk reszelt sajttal is.

Hússal-sajttal: A maradék sülthúst, keményebb sajtot (trappista, gouda), az almák kikapart belsejét felkockázzuk, sózzuk és borsozzuk majd a keveréket az almákba töltjük. A tetejükre teszünk egy mogyorónyi vajat és a kalapot.

Pörkölttel: Nagyon apróra vágott zúzából pörköltet főzünk, amit egy kis curryvel teszünk pikánsabbá. Viszonylag bő lére hagyjuk és a végén bulgurt főzünk bele, majd ezt töltjük az almákba.

Krémsajttal: Egy adagnyi (200-250 g) natúr krémsajtot összekeverünk 1 tojással és ízlés szerint ízesítjük. Lehet sóval, borssal és csilipaprikával vagy cukorral, fahéjjal és vaníliával.

Aszalt gyümölcsökkel: Datolya, aszalt sárgabarack, dió vagy mandula. Mindezeket felaprítjuk és édesítjük (cukorral, mézzel, eritrittel…) majd a keverék mehet a magház helyére. Az alapanyagokat ízlés szerint pépessé is turmixolhatjuk.

Fűszerekkel: Itt kell valami folyékony hordozó, mondjuk lekvár, méz, amit legegyszerűbben karácsonyi vagy mézeskalács fűszerkeverékkel ízesíthetünk. Se magunk is válogathatunk. Jó kombináció a fahéj+szegfűszeg, a gyömbér+vanília, a vanília+ánizs vagy bármi más, ami nekünk ízlik. Mindig mehet bele mazsola (akár rumba áztatott) és/vagy dióféle.

 

Ötletadó weboldalak: mindmegette.hu, nosalty.hu