Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Püspökkenyér

Ez a recept évek óta az egyik kedvencem több okból is. Nagyon finom, elkészíteni is eléggé egyszerű. Mostanában turmixgéppel szoktam mindent megcsinálni: fölverem a tojáshabot, utána a többi hozzávalót keverem vele habosra. A végső összeállításhoz már keverőlapátot használok. A harmadik ok, hogy a vaj miatt sokáig eláll – és nem olyan száraz, mint a vaj nélküli püspökkenyér-változatok. Legalábbis azt gondolom, hogy sokáig eláll – nálunk egyszer egy rúd majdnem egy hétig kitartott!

Püspökkenyér mazsolával magvakkal és aszalt gyümölcsökkel

A szeletelésnél, ha csoki is van benne, muszáj várni kihűlésig, vagy legalább addig, míg a csoki nagyjából megszilárdul.

Hozzávalók: 20 dkg cukor, 20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 45 deka vegyes finomság, 6 tojás

Elkészítés:

A finomságokat, ami lehet aszalt és kandírozott gyümölcs, datolya, cukrozott narancshéj, mazsola, étcsoki, dió, mogyoró, mandula, zselés cukor, vagyis minden, amit szeretünk, vagy épp ami otthon van, közel azonos méterűre vágjuk.

A tojásokat feltörjük, szétválasztjuk. A sárgáját, a vajat és a cukrot habosra keverjük, majd beletesszük a finomságokat és a lisztet. Végül hozzákeverjük a kemény habbá felvert fehérjét is.

Hosszúkás, vékonyan kivajazott, kilisztezett formába öntjük a tésztát és közepesen meleg sütőben kb. 50-60 perc alatt megsütjük.

Amikor kissé kihűlt, kiborítjuk a formából és kezdhetjük szeletelni.