Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Penészes az étel – mit tegyek?

Ha penészes ételt/élelmiszert találunk a konyhában a legjobb, amit tehetünk, hogy kidobjuk. Pontosabban vannak olyan ételek, és penészgombák, amelyekre ez nem vonatkozik, de azért ami teljes egészében penészes, annak mennie kell.

Penészes étel

A penész sokféle lehet, amit a különböző színek is mutatnak, mert különböző mikroszkopikus gombákból áll, amelyek növényi vagy állati szöveteken, élettelen anyagokon telepszenek meg.

Az ételeken, élelmiszereken abban az esetben jelenik meg a penész, ha azok spórákkal fertőződnek, amelyek elszaporodnak. A penészedési folyamat kialakulását döntően meghatározza az alapanyag érzékenysége, a megfelelő hőmérséklet és nedvességtartalom, és az oxigén jelenléte.

Szigorúan ellenőrzött, jó minőségű élelmiszer, jó higiéniai gyakorlat, jó gyártási gyakorlat, a technológiai folyamatok követelményeinek betartása mellett, és az élelmiszer minőségmegőrzési idején belüli felhasználásával megelőzhető a penész megjelenése.

A penészgombák általában szobahőmérsékleten szaporodnak, de találunk közöttük olyan fajokat is, amelyek a hűtőben tárolt élelmiszereken is elszaporodnak. A hőtűrő penészgombák pedig a hőkezelt gyümölcsök és gyümölcskészítmények romlását okozzák.

Bizonyos penészgombák mérgező anyagokat termelnek, amelyeket mikotoxinoknak nevezünk. A mikotoxinok másodlagos anyagcseretermékek, amelyek a növényi és állati sejtekre, az emberre toxikusak. Nagyon hatékony mérgek, igen kis koncentrációban hatnak és a kis dózisok hatása összegeződhet a szervezetben. Az azonnali tünetek: hányás, hasmenés, remegés, bőrkiütések lehetnek. Huzamosabb mikotoxin bevitel esetén többek között rákkeltő, fejlődési rendellenességet okozó, szaporodóképességet csökkentő, immun- és idegrendszert károsító hatások jelentkeznek. Ezért érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:

  • Ne szagolgassuk a penészes élelmiszert, mert légzőszervi problémát okozhat!
  • Ha az élelmiszert teljesen beborítja a penész, dobjuk ki, sőt zacskóban lezárva dobjuk ki, hogy ne szórja el mindenütt a spórákat!
  • Tisztítsuk meg és fertőtlenítsük a helyet ahol a penészes élelmiszert tároltuk (ehhez jó az ecet vagy a hypo, illetve más fertőtlenítőszer, amit általában használunk – én persze a „szelíd” ecetre esküszöm)
  • Ellenőrizzük a penészes élelmiszer közelében lévő termékeket, hogy nem fertőződtek-e meg, ha igen, ki velük!