Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Nyuszizsömle

Húsvétkor különösen kisgyerekes családoknál sok babért learathatunk ezekkel a helyes tapsifülesekkel. Ráadásul a 4-5 éves gyerekeet már be is vonhatjuk a készítésbe: ha mást nem, legalább a szemeket ők tehetik a tésztára. Az ügyesebbeknek nyugodtan engedhetjük a fülvágást is és ha van elég türelmünk kivárni, akkor a dagasztásba, formázásba is besegíthetnek.

Nyuszizsömlék

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 kk cukor, 2,5 dkg élesztő, 2 kk só, 20 dkg tejföl, 60 ml víz, 4 dkg vaj, 1 tojás

Elkészítés:
A vajat, a tejfölt és a vizet egy kis lábosban összemelegítjük, de nem főzzük. Az élesztőt felfuttatjuk. (Ha van dagasztógépünk, ezt kihagyhatjuk.) Langyosan összekeverjük a hozzávalókat és szépen megdagasztjuk. Lehet dagasztógéppel is dolgozni, sima dagasztóprogramon. Szép fényes, lágy tésztát kell kapnunk.

Ha túl lágy a tészta, akkor lisztezni kell, ha sűrű, akkor egy kis folyadékot, vizet hozzáadni.

Duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és 16 egyenlő részre osztjuk. A kb. 6 dkg-os pici cipócskákat úgy formáljuk, mintha zsömlét gömbölyítenénk, csak oválisabbra hagyjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és (konyhai) ollóval kis füleket vágunk. Ezután a szemeket rakhatunk, például piros borsból.

Tojással lekenjük és még pihentetjük kicsit, amíg a sütő felmelegszik. Forró sütőben sütjük, amíg szép barna színű nem lesz.