Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Egyszerű házi joghurt

Mióta a férjem rákapott a müzlireggelire, nagyfogyasztók lettünk joghurtból. Én pedig tudora a házi joghurtkészítésnek. A legegyszerűbb, módja, ha az ember vesz némi zacskós vagy házi tejet es egy doboz élőflórás joghurtot. Én a házi tejre esküszöm – lehet ezt piacon is vásárolni, de nekem Eti néni és Dani háztáji gazdasága a forrásom.


Joghurtok a kályhán


A friss tejet felforralom vagy majdnem felforralom, majd hagyom hűlni. Nyáron a lábost utána hideg vízbe szoktam állítani, hogy minél gyorsabban lehűljön, nehogy megsavanyodjon a tej. Ha kézmeleg, üvegekbe töltöm, beleteszek egy-két nagy kanál boltban kapható élőflórás joghurtot, bedunsztolom és másnapra kész a joghurt. A boltban természetesen natúr joghurtot kell venni – én kisebb cégek közepes árfekvésű termékét szoktam venni, mert azokban  biztosan kevesebb az adalék, ami belekerül. Elvileg ezt csak egyszer kell megvenni és utána a sajátból lehet újra oltani a házi joghurtot, de nekem valahogy a második "generáció" állaga nem tetszik, ezért mindig új dobozt veszek.


 


Télen még dunsztolni sem kell, csak ráteszem a cserépkályha vagy a radiátor tetejére. Sőt, most egy újabb trükköt is kitaláltam. Kicsit jobban lehűlt a tej, mint kellett volna, így beraktam az üvegeket a hűtőtáskába, fél percet melegítettem a mikróban a meggymagpárnát, és bedobtam melléjük. Csodás lett a végeredmény.


Ha valaki tudományos alapon szeretné a joghurtot elkészíteni, annak ételhőmérőre lesz szüksége. A tejet 86 fokosra kell lassú tűzön felmelegíteni, majd 42 °C-ra hűteni, beletenni a kapszulázott joghurtkultúrát és 42 fokon kell tartani 5-6 órát. (bővebben erről a hazisajtkeszites.hu oldalon lehet olvasni)