Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Mit tegyünk a penész ellen?

A párás helyiségek legrémisztőbb „baja” a penészedés. Általában úgynevezett hőhidakon alakul ki. Ott, ahol a meleg lakásunk fala valamiért hidegebb, és a pára le tud csapódni. Ez családi házakban a határoló falakon, a sarkokban alakul ki, de társasházakban sem ritka a külső falakon, illetve ha a szomszéd lakásban nem fűtenek annyira, mint mi.

Tapasztalatom szerint – bár a kőből épült házunk levegője sokkal egészségesebb, mint a korábbi társasházi lakásunké – egy ilyen házban mindenféle szigetelés ellenére vigyázni kell a penésszel.

A védekezés első és tán legalapvetőbb módja a szellőztetés, hisz mi magunk vagyunk a legnagyobb párásítók azzal, hogy lélegzünk. (A fürdésről, a mosott ruha párolgásáról már ne is beszéljünk!) Ha a helyiségben megemelkedik a páratartalom, a leghelyesebb, ha alaposan kiszellőztetünk, így a penészgombáknak nem lesz lehetőségük megtapadni a nedves falakon. A penészgomba mindenképpen ott van a levegőben várva, hogy megtelepedhessen. A szellőztetéssel egyrészt a párát „kitessékeljük” a lakásból, így a falakra nem tud kicsapódni a pára, másrészt egy jó huzat a gombaspórák egy részét legalább kiviszi a szabadba.

Ha azonban minden szellőztetés ellenére felüti a fejét a gomba a falakon, ne essünk kétségbe, ám azonnal tegyünk meg mindent az eltüntetésére! Rapid megoldás a különféle gombaölő folyadékok használata. Például az Ultra Szavó nátrium-hipoklorit hatóanyaga elég hatékony, de alig lehet megmaradni a lakásban a tömény klórszagtól. Viszont hidegben, télen mégiscsak ez lehet a megoldás, a szag végülis kiszellőztethető.

Ha épp nem a tél közepén vagyunk, akkor szóba jöhet, hogy kemény kefével leszedjük a penészes felületet, és gombásodást gátló falfestékkel kifestjük, kifestetjük a helyiséget. Ez a festék mélyen beleivódik a falba. Ha gondoskodunk róla, hogy az adott terület megfelelően szellőzzön, nyert ügyünk van, ám ha nem szűnik meg a penészesedést kiváltó ok, két év múltán ismét megjelenhetnek a szürke-fekete gombafoltok.
A penészt tehát nem érdemes megvárni, a megelőzés sokkal hatékonyabb – különösen azért, mert a megtelepedett gombák asztmát vagy allergiát okozhatnak, és legfőképpen a kisgyermekekre veszélyesek. A szellőztetés mellett van néhány házi praktika is a penész távoltartására:

A teafaolaj erősen gombaölő hatású így a veszélyeztetett területeket – különösen a gyerekszobában – takarítsuk ezzel! 
Négy rész denaturált szesz és egy rész szalicilsav keverékébe áztassunk puha rongyot, és azzal húzzuk át a penészes felületet! Minden esetben viseljünk gumikesztyűt!
A helyiség magas páratartalmát csökkenthetjük egy tál sóval is. Ez magába szívja a nedvességet. Ha már vizes a só, csak sütőben ki kell szárítani és újra használható. (Ez lényegesen olcsóbb megoldás, mint mondjuk a Ceresit stop pára.)
A penészes linóleumot terpentines vízzel mossuk fel! 
A fürdőszobai penészesedést ecettel előzhetjük meg. Minden héten egyszer töröljük át vele a csempét, főleg, ott, ahol a káddal, mosdóval érintkezik! (Én erre a 20%-os ecetet szoktam használni.)

Ha már korábban felütötte fejét a penész, lakásfelújításánál érdemes néhány megelőző lépést tenni. Azt minden tulajdonos tudja, hogy általában nem az egész helyiség, csak egyes részei (a hőhidak) hajlamosak a penészedésre. Ezeken a helyeken lehet szigeteléssel vagy más módon is „penészakadályokat” elhelyezni. A mi 1927-es építésű kőhátunk északi falát sokkal hidegebbnek találtunk, így mi a szárítása érdekében a központi fűtés csöveit a fal tövében szigetelés nélkül vezettük el. Így ott folyamatosan cirkulál a langyos levegő – nincs is páralecsapódás. A másik szobában, ahol erre nem volt lehetőség, telente naponta fél-egy órát meleg levegőt fújunk a falra és persze itt páraszívó anyagokat is elhelyeztünk. Mi konyhasót használtunk, de ott van még a szilikagél, a kalcium-klorid.