Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Mit csináljunk hasmenés esetén

A hasmenés, gyomorrontás igen megkeserítheti az ember életét. Vannak mindenféle csodaszerek – nyaranta jó sok ilyen reklámot is látni, azonban jobb, ha nem "megfogjuk" a gyomrot, hanem hagyjuk, hogy kijöjjön, aminek ki kell jönnie.

Alapétel: főtt krumpli

Alapétel: főtt krumpli  (kép: pixabay.com)

Ilyen diétás szempontok betartásával válunk néhány nap alatt tünetmentesekké:

  • Jobb, ha hagyjuk, hogy a kóros béltartalom kiürüljön.
  • Ne terheljük a szervezetet tartalmasabb étkezésekkel, csökkentsük a bél munkáját.
  • A legfontosabb, hogy folyamatosan pótoljuk a szervezet folyadék- és elektrolitveszteségét! A diéta ajánlatos, de szomjazni nem szabad.

Persze a gyógyszertárakban kaphatók hasmenés esetére ajánlott elektrolitkészítmények, de kitűnően megfelel a cukros tea, az ásványvíz, a limonádé is, de szóba jöhet a megfőzött sárgarépa, fehérrépa leszűrt, megsózott vize. Hasmenés esetén a rostos levek kerülendők!

Nem szabad szigorúan koplalni, inkább kevés diétás ételt érdemes fogyasztani. Falatozhatunk főtt burgonyát, rizst, sárgarépát, banánt, ropit, sós kekszet, de később ezt bővíthetjük zöldség-, vagy húslevessel, köménymagos rántott levessel, főtt csirkehússal. Édesség helyett inkább enyhe sózást alkalmazzunk! A jól megmosott almát reszeljük le, pektintartalmának gyulladást csökkentő hatása van és segít kiüríteni a szervezetből a toxikus anyagokat.  Néhány napig kerüljük a túl zsíros, fűszeres ételeket, és ne próbálkozzunk tejjel, tejtermékkel! A tünetek múlása után egy hétig még ajánlatos elkerülni az apró magvas gyümölcsöket, a füstölt húsokat, a tejfölt, a tejszínt, az erős rostos főzelékeket – mindez megkönnyíti a szervezet regenerálódását. 
A Rotavírus enteritis megelőzésében, de főleg hasmenés után próbálkozhatunk gyógyszertárban kapható probiotikumokkal, ezügyben előzetesen kérjük ki a kezelőorvos tanácsát! (Ezek a készítmények hasznosan lehetnek antibiotikus kezelés alatt és utána is.)
Ha a makacs hasmenés 2 napnál tovább tart és más tünetek is jelentkeznek, mint például hőemelkedés, láz, gyomorfájdalmak, fejfájás, hidegrázás, mindenképpen keressük fel az orvost!

Gyermekeknél azonban nem szabad napokig várni. Addig nincs komolyabb baj, amíg a gyerek éber, szomjas, a nyálkahártyája nedves, és a vizeletmennyisége normális, ilyenkor a leghangsúlyosabb a folyadék- és sópótlás. Fontos tudni, hogy náluk a koplaltatás káros, és a hasfogók használata sem tanácsos. A gyerekeknél (csakúgy, mint az időseknél) a legnagyobb veszély a kiszáradásban rejlik. Amennyiben a gyerek a hasmenés alatt aluszékony, száraz a nyálkahártyája, alig van vizelete, a szeme beesett, és nem tudjuk a folyadékot pótolni, azonnal forduljunk orvoshoz! Tegyünk így akkor is, ha a hasmenés vizes, fecskendező, esetleg véres, ha hányás is csatlakozik hozzá, vagy a gyereknek van valamilyen alapbetegsége. 
Amennyiben külföldön vagyunk, és tudjuk, hogy a csapvíz nem iható, tartsuk be az alapvető higiéniás szabályokat:

  • Fogyasszunk palackozott vizet, még fogmosáshoz is.
  • Ne kérjünk jégkockát.
  • Hámozható gyümölcsöt együnk.
  • Vegyük figyelembe, hogy a saláták megmosásakor is kerülhet fertőzés a zöldségre.
  • Legyen nálunk hasmenés esetén alkalmazható gyógyszer.
  • A megelőzés végett pedig naponta igyunk egy pohárka lehető legmagasabb alkoholtartalmú égetett szeszt, whiskyt, pálinkát, vodkát. Ez különösen mediterrán és trópusi vidékeken ajánlatos. Érdemes az alkoholt a repülőtéren a duty free shopban beszerezni.