Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Mire figyeljünk, hogy megőrizzük agyunk frissességét?

Feledékenység fiatalabb korban és idősen. Lehet egyszerű kimerültség, vagy komoly betegség jele is. Épp ezért érdemes figyelni a jeleket, illetve megelőzni azt, amit lehet.

Mi utalhat az „agytolvaj” közeledtére?

A magas vércukorszint. Védekezés: a rendszeres ellenőrzés. Egészséges étkezés, sok tempós séta.

Az alváshiány. Az agyunk alvás közben végzi az új emlékek rögzítését, ezért aludjunk eleget! Hasznosak a napközbeni rövid szundítások is.

A horkolás. Ennek oka lehet az alvás közbeni légzéskimaradás, amitől minden alkalommal oxigénhiány keletkezik a szervezetben, az agysejtek éheznek. Rizikófaktor még a túlsúly és a 40 év feletti kor. Védekezés: ha valaki hangosan horkol és állandóan fáradtnak érzi magát, forduljon orvoshoz! Van ugyanis segítség a horkolás ellen.

A felfokozottság vagy lomhaság. Ezeket a tüneteket okozhatja a pajzsmirigy rendellenes működése. Ilyenkor zavar keletkezik az agysejtek közötti kommunikációban. Védekezés: forduljon orvoshoz

Ha elmúlt 65 éves. Ilyenkor nehezebbé válik a B12- vitamin felszívódása, ennek súlyos hiánya elbutuláshoz vezethet. A 65 felettiek közel 20 százaléka szenved B12 hiányban. Védekezés: méresse meg a B12 szintjét az orvosával. A vegetáriánusok számára különösen fontos ez a mérés, mert ők nem fogyasztják a vitamin fő forrásait.

Depresszió. A súlyos depresszióban szenvedőknél gyors ütemű az idegsejtek pusztulása, így a memória romlása is. Védekezés: az antidepresszáns kezelés minél hamarabb elkezdése.

Sok gyógyszer, amelyet álmatlanság, inkontinencia, allergia és emésztőszervi görcsök ellen írnak fel. Ezek gátolják az agyban az acetikolin  ingerület átvivő hatását. Idős korban ez tompultságot és feledékenységet okozhat. Védekezés: orvosi segítséget kell kérni!

Csoszogás járás közben. Lehet a normál koponyaűri nyomás mellett kialakuló hodrokefalusz jele is. Védekezés: a csoszogás, inkontinencia és a memóriazavar klasszikus tünetek, bár nem jelentkeznek mindenkinél egyszerre, mégis azonnali orvosi kezelést kíván, így a memóriaromlás lassítható.

Sok gyógyszer szedése (a vény nélküli is számít). Aki öt vagy annál többféle gyógyszert szed, annál nagyobb a kedvezőtlen kölcsönhatás kockázata. Védekezés: az orvos tudjon minden gyógyszerről, amit szedünk. Ha valamit szeretne beszedni, előtte kérdezze meg orvosát, és ne erőltesse, ha nem írja fel önnek!