Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Miért jó egy zöldségital?

Egy régi mondás szerint a zöldség nélkül eltelt nap olyan, mint a napfény nélkül eltelt. A tudósok szerint naponta 30-40 dkg zöldséget és 20-25 dkg gyümölcsöt kellene megennünk.
A zöldséget fogyaszthatjuk nyersen, párolva, főzve vagy folyadékként. A magas víz- és ásványianyag-tartalmú zöldséglevek (kálium, magnézium, nátrium) különösen oltják a szomjat. Ennek nyáron van jelentősége, amikor kb. 2 liter folyadékot kell meginni a kiszáradás ellen. Jelentős a vitamintartalmuk is. A magas rosttartalom miatt segíti az emésztést, serkenti a bélműködést, lekötik a bélbe került káros anyagokat.
Egy cékla, sárgarépa és paradicsom multivitamin ital például mindhárom növény kedvező tulajdonságait ötvözi.
A cékla gyökérféle, amely raktározóképessége miatt igen alkalmas az ásványi anyagok tárolására.
A sárgarépa a 13–14. században került Európába. Kellemes aromája és magas tápértéke miatt gyorsan elterjedt. Felhasználása sokrétű, bár önmagában ritkán fogyasztjuk. Segíti a cukor megemésztését, véd a máj-, az epe-, a szem- és a bőrbántalmak ellen. Színét a karotin adja, amely antioxidáns hatása miatt lassítja a szervezet öregedését, a mivel támogatja az immunrendszert hátráltatja a daganatos betegségek kialakulását is.
A paradicsom Dél-Amerikából származik, régi neve szerelemalma vagy paradicsomalma. Élettani hatása rendkívül jó. Üdítő hatását illóolaj- és szervessav-tartalma adja. Alkalmas a vese, illetve a máj eredetű panaszok megelőzésére. Gátolja az érelmeszesedést. Javítja a gyerekek étvágyát. Magas kálium tartalma miatt ajánlott a szív- és érrendszeri betegségek diétájában. Hasznos a fogyókúrázok számára is. A héja néha puffadást, görcsöt okozhat, ez persze megszűnik, ha folyadékként fogyasztjuk.