Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Mézeskalács

Karácsony előtt akár egy hónappal is megsüthetjük kedvenc házikónk hozzávalóit: falakat, tetőt egyebeket, hogy aztán legyen idő a gyerekekkel kidíszíteni a mesebeli mézeskalács házikót. Ünnepek után mi szétszedjük és megesszük...A mézeskalácsház elemei

A mézet, a cukrot és a vajat összemelegítjük, de nem forraljuk fel. Kihűtjük, és belekeverjük a tojásokat, a fűszerkeveréket, majd a sütőporral elkevert lisztet. Először csak keverjük, majd jól átgyúrjuk.

A tésztát legalább 30 percig, de inkább 1 napig pihentetjük, majd lisztezett deszkán késfok és fél centi közötti vastagságúra nyújtjuk, attól függően, mit akarunk belőle csinálni. Házikóhoz vastagabb tészta kell... Kiszaggatjuk.

Ha házikót akarunk csinálni, érdemes papírból kivágni a sablonokat, nehogy valami kimaradjon. 180 fokos sütőben nagyjából 10-20 perc alatt megsül.Amikor teljesen kihűlt, megcsináljuk a cukormázat, amihez 20 deka porcukrot habosra keverjük egy tojásfehérjével. Ha nem csak fehér mázat akarunk, akkor a masszát több részre osztjuk, és ételfestékkel megszínezzük. A mézeskalácsokat cukormázzal, mandulával, mogyoróval, dióval, csokigolyókkal, franciadrazséval, gumicukorral vagy még egyébbel, amit a fantáziánk kitalál díszítjük.