Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Mákos guba

Tipikus maradékhasznosító étel a mákos guba, ami ráadásul, ha jól tudom, hungarikum. Ismert mákos guba vagy mákos gubó vagy bobajka néven és bár jellegzetes magyar édesség, ismerik Németországban és Lengyelországban is. Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és azért sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hozzon az új esztendőben.

Mákos guba

Én nem nagyon szoktam méricskélni, csak veszek egy csomó szikkadt kiflit, felkarikázom, beleteszem egy tálba és jól összeforgatom darált mák és porcukor keverékével, leöntöm cukros-vaníliás tejjel, újra jól összeforgatom. A tányéron nálunk mindenki megcsurgatja mézzel. És ha van időm, csinálok egy kis vaníliasodót vagy híg vaníliapudingot is hozzá.

Persze lehet a kiflikarikákat először vajon megpirítani, sőt, olyan receptet is olvastam, aki még kristálycukrot is karamellizál a kiflikre.

Lehet a kiflit rétegezve lerakni a mákkal és még számos praktika létezik: egyszóval ahány ház, annyi szokás.