Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Madáretető télre

Kislányom egyre inkább érdeklődik a külvilág, s benne a természet dolgai iránt. Ugyan még járni, beszélni nem tud, de a babakocsiból imád nézelődni. Délelőttönként kint szokott a kertben aludni, és ha sok a látnivaló, ébredés után is szívesen időzik kint, nem siet ebédelni. Épp ezért gondoltuk úgy, hogy téli látnivalókkal is „fölszereljük” a kertet.

Madáretetők és -itatók

Házunk előző tulajdonosa itt etette a környék összes macskáját, így ez az év azzal telt, hogy legalább nagyjából elüldözzük őket. Tettük ezt azért, hogy madarak is legyenek körülöttünk, mert a család vonzódik az úgynevezett madárbarát kertekhez. Meg is lett az eredménye, mostanra gerlék, szarkák és néhány cinege is látogatja a házunk táját. Most télre tehát érdemes a kismadaraknak etetőt készítenünk. A cseresznyefa ágára kötjük fel – így premier plánban figyelhetjük majd a madárkákat és a macskák sem jelentenek veszélyt rájuk.

Az ideális madáretető persze a saját lábán áll és tetővel fedett, de azt gondolom, az majd akkor készül, amikor Réka már segíteni tud az elkészítésében. Idén valami egyszerű modellt készítünk. Három „modellt” is kinéztem magunknak.

Az egyik a madárkenyér szárazon tartására szolgál. A madárkenyérről már Fekete István Téli berek című regényében is olvashattunk. Kell hozzá marhafaggyú és különböző magvak, meg persze madzag. A faggyút fel kell olvasztani, beleforgatni a magvakat, formában újra megdermeszteni úgy, hogy a fölakasztására szolgáló madzagot is belefagyasztjuk. (Erre a célra például a joghurtos poharak alkalmas méretűek.) Lehet úgy is készíteni, hogy amikor már dermed a faggyú, akkor golyót gyúrunk belőle, meghempergetjük a magkeverékben és így hűtjük. Az etető egy cserépből készül, amely alá, mint harangnyelvet akaszthatjuk föl a madárkenyeret. (Egy díszes változat elkészítését a www.kreativvagyok.hu oldalon láthatjuk)

Üdítős palackból könnyen lehet madáretetőt fabrikálni. Egyszerűen kivágunk rajta egy-egy lyukat, így a madarak tudnak belőle csipegetni. Ennél kifinomultabb, ha egy fakanalat szúrunk át rajta, és úgy töltjük meg magokkal. A madárkák a fakanalat használhatják ülőrúdnak, és fölötte kis nyílást vágva ki is tudják csipegetni a magvakat. 

Hasonló elven működik az üveg+tál összeállítás. A magokkal telt üveget a szájával lefelé kell egy tál fölé állítani, így kapják a madarak a magvakat.

A madárvédők néhány fontos dologra figyelmeztetnek a madarak etetésével kapcsolatosan:
A madarak tápláléka a fagyos és havas téli hónapok kivételével megtalálható a természetben, így etetésüket csakis az első komolyabb fagyok beálltával szabad elkezdeni (kb. november közepe-vége)! Ha ennél korábban kezdjük el a madarak etetését, akkor elszoktatjuk őket a természetes táplálékszerzéstől, amivel többet ártunk, mint használunk.
A madáretetést csak akkor kezdjük el, ha biztosak vagyunk benne, hogy lelkesedésünk egészen tél végéig kitart! Az etetéshez hozzászokott madarak ugyanis a tartósabb hideg beálltával hamar éhen pusztulnak, ha nem lesz folyamatos az élelem-utánpótlás.
Figyeljünk a fokozatosságra az etetés abbahagyásánál is! Időről időre egyre kisebb adagokat tegyünk ki számukra, így a madarak szép lassan hozzászoknak ahhoz, hogy ne csupán az etetőre hagyatkozzanak a táplálékszerzésnél.

 

Mivel etessünk?
Az etetőkbe elsősorban sok energiát tartalmazó olajos tartalmú magvakat, napraforgót, tökmagot, diót, mogyorót szórjunk! A legismertebb és legjobb téli madáreleségek ezeken túl  a köles, a muhar és az egyéb apró szemű magok. 
A feketerigók előszeretettel csemegéznek főtt rizst, főtt tésztát, levesben főtt zöldségeket, almát vagy répát. Az almát egészben vagy félbevágva is kiszúrhatjuk egy faág hegyére, de mindenképpen vastagabb ágat válasszunk, amely elbírja a falatozó madarat. 
A cinegék szeretik a szintén sok energiát tartalmazó állati zsiradékot (nem sós szalonnát, marhafaggyút) vagy a cinkegolyót – ez utóbbit hívom én Fekete István után szabadon madárkenyérnek.

Ha kisgyermekek is vannak a családban, amellett, hogy az etető barkácsolásában is segíthetnek, készíthetnek eleséget is. Együtt fűzzünk fel egy zsinegre földimogyorót, dióbelet, aszalt gyümölcsöket, és akasszuk a füzért egy jól látható faágra, így az apróságok is kedvüket lelhetik a saját „művükből” táplálkozó madarakban. A szorgalmasabbak igazi madárkenyret is készíthetnek.
Viszont egyáltalán ne adjunk a madaraknak kenyérbelet, kenyérmorzsát, mert ezek erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást vagy – még rosszabb esetben – akár a madarak pusztulását is okozhatják! A sózott szalonna szintén tiltólistán szerepel.

 

Az etetés mellett ne feledkezzünk el a madarak itatásáról sem, hiszen a téli fagyok beálltával a természetes ivóvízforrások is megcsappannak. Arra azért figyeljünk, hogy a kitett víz reggelre befagyhat, ezért mindennap (lehetőleg már reggel) szánjunk néhány percet az itatókban lévő víz cseréjére. A jégdarabokat kocogtassuk ki az itatóból, majd töltsük fel friss langyos vízzel. Az itatók esetében is fontos, hogy kellő biztonságban legyenek a macskák elől, és a megfelelő rögzítésről se feledkezzünk el. A tálka aljára helyezett nagyobb kődarabbal megakadályozhatjuk, hogy a peremén gubbasztó madarak súlya felborítsa az itatót. Az apróbb termetű madarak számára a mély víz veszélyes lehet, ezért itatónak soha ne használjunk mély edényt!

Madáreleség-lelőhelyek:
Mezőgazdasági boltok
Barkácsáruházak (Praktiker, Bricostore, Baumax)
Kisállatkereskedések
Hipermarketek

Árak – tájékoztató jelleggel:
Faggyúgolyó (300 Ft/6 db-tól)
Téli madáreleség (350 Ft/kg-tól)