Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Levendula a konyhában

LevendulamezőAz átható illatú levendula harsány, lila színével a mezőkön már-már hullámzó vizeket idéz. Ám nem csak vázába állítva vagy párnába töltve szépítheti meg a napjainkat. Nyugodtan tehetjük a tányérunkra is.

 

Kívül-belül használható

Közismert tény, hogy a levendulaolaj, tea, szárított levendula mind-mind nyugtató, relaxáló hatással bír. Azt is sokan tudják, hogy a szárított levendula nagyon jó védelmi eszköz a molyok ellen. De hányan ismerünk igazán jó, levendulával készülő recepteket?

A levendula jótékony hatásairól már 2500 éve is készítettek feljegyzéseket az egyiptomiak, föníciaiak és rómaiak, akik a virágot parfümkészítésre, főzésre és testápolásra egyaránt használták. Végül az araboknak köszönhetően úgy 1600 évvel ezelőtt Európába is eljutott ez a növény, és azóta Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Angliában folyik a legnagyobb mértékű termesztése. Bár a levendula téltűrő növénynek van kikiáltva, mégis a mediterrán vidékeken érzi a legjobban magát. Június-július között virágzik, a legnagyobb melegek idején.

Talán mámorító illata az oka, hogy az ókori keresztények hite szerint egyenesen az Édenkertből származik. Sokáig tartotta magát az a szokás, hogy levendulából font keresztet helyeztek a házak ajtaja fölé, ami védte a ház népét az ártani akaróktól, illetve megtisztította a házba betérő vendégeket is. A középkorban szintén kedvelt gyógynövény és illatosító szer volt. Akkoriban ugyanis a mosónők a levendulát használták öblítő gyanánt. A régiek praktikái szerint a levendula a friss házasoknak szenvedélyt hozott, míg a hajadonoknak a szerelem ígéretét.

Terítéken a levendula

A levendulát a konyhában leginkább húsok, desszertek, tejes ételek és szirupok ízesítésére használhatjuk. Ugyanakkor dekorációs eszközként is bevethetjük. Tejszínhabbal elkeverve a virágokat igazán megbolondíthatjuk a nyári gyümölcssalátát. Arra azonban mindig ügyeljünk, hogy csak olyan levendulát vásároljunk, amit biztosan evésre szántak. Tehát nem érték különböző vegyszerek és permetek a növekedése során. Én személy szerint az otthoni bokrot tépázom meg rendszeresen.