Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Lábadozik a kicsi

Lehet, hogy már úgy érzi, jól van, te is mennél már vissza dolgozni. Mégis jobb lenne, ha egy nagyobb betegség után 2-3 napot rászánnál arra, hogy a gyerkőc IGAZÁN jól legyen. Így talán nem is esik vissza, és nehezebben kap el újabb kórokat. Ebben az igazán jó gyerekorvos is biztosan partnered lesz.

Lábadozás idején ajánlott télen is a séta

Gyerekkoromban például az öreg doktorbácsi sokszor engedett még pár napig otthon maradnom, mert látta, még fáradt vagyok a tanuláshoz. Egyszóval érdemes néhány tanácsot megszívlelni:

Légy vele!
Tudomásul kell venni, hogy egy beteg kisgyereknek az elsősorban az anyukájára, és másodsorban az apukájára van szüksége. Biztosan fáradtak, kialvatlan vagytok és a legjobb az lenne, ha már a felhalmozódott munkát csinálnátok, ám ahogy már említettük, jobb, ha még otthon marad a kedvenc szülő. Ha már közösségbe jár a gyerek, csak akkor menjen újra, ha teljesen meggyógyult! Ha bébiszitter vigyáz rá, amíg dolgozol, akkor is próbálj inkább otthon maradni vele. Így esélyt adsz arra, hogy fizikailag és lelkileg is összeszedje magát, és ne essen vissza az első adandó alkalommal.

Játsszatok!
Akkor kezd jól lenni a gyerek, ha már játszana. Ekkor persze nem annyira a sportos játékok jönnek szóba, hanem inkább az építőkocka, a lego, az öltöztetőbaba, a gyurmázás. Meg persze sok pihenésre is szükség van, ezért ekkor van a hosszú mesék ideje. És inkább te mesélj, mit a tévé. Persze ha mondjuk ebédet kell főznöd, betehetsz egy igényes animációs filmet a DVD-be vagy hallgathattok mesecédét.

Vidd levegőre!
Ha már nem lázas, nyugodtan menjetek ki a tiszta levegőre, vagy legalább szellőztess nagyokat! Kint kevesebb a kórokozó, a hűvös-párás környezetben megszűnik az orrdugulás, szünetel a köhögés. A mozgás is jót tesz a lábadozónak – persze legyengülten csak a séta.

Bújjatok össze!
A betegség már önmagában is stressz, ami gyengít. A testközelség viszont biztonságot, erőt ad. Kutatások igazolták, hogy az összebújás műszerekkel kimutatható változásokat okoz a szervezetben. Az ilyenkor felszabaduló hormonok gyógyító, nyugtató hatása egyértelmű. Ez jár neked is és a kicsinek is.

Egyetek kedvenceket!
Egy betegnek mindig rossz az étvágya. Nem érdemes erőltetni az evést, és nem szabad kólával, édességgel tömni a gyereket ekkor sem. Étvágygerjesztő gyógyszert meg végképp ne adj neki! Főzzetek akár együtt könnyű ételeket, amiből csak annyit egyen, amennyit szeretne. Jól jön ilyenkor a tejbegríz, tejberizs, a paradicsomos tészta... Ha a kicsi még szopik, és betegsége alatt visszatért a „csak anyatej” menüre, hagyd, mert most erre van szüksége. Ha jobban lesz, újra eszik mást is.

Légy türelmes!
Van olyan gyerek, akit lelkileg is megvisel a betegség. Lehet, hogy zaklatottak lesznek az éjszakái, többször fölsír. Ilyenkor rád van szüksége, hogy megnyugtasd. Lehet, hogy újra bepisil vagy dadogni kezd. Ne ess kétségbe, szinte biztos, hogy néhány héten belül megint a régi lesz, de ehhez bizony türelem kell. Ne dorgáld, fogadd el most így, ez is a lábadozás része.

Légy engedékeny!
Ekkor hagyjuk, hogy a gyerek sátrat építsen a paplanból, takaróból. Engedjünk meg neki olyat is, amit egyébként nem. A jó emlékek is segítik a felépülést.

Patikaszerek
Nem vagyok nagy híve a patikaszereknek, de van, amikor muszáj vitaminokkal, gyógynövényekkel tömni a gyereket. Beszéld meg a gyerekorvossal, mit és mennyit adj – például probiotikumot a gyorsabb felépülés érdekében (persze az antibiotikum mellé). Mindig figyelj arra, hogy a gyereked súlyának, életkorának megfelelő terméket kapjon, mert a túladagolás problémát okozhat!