Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Kulacs gyerekeknek

Néhány hete bejárta az internetet egy horrortörténet, miszerint a kisgyerek állandó súlyos betegségének az okát a kulacsában fedezték fel: nevezetesen egy jó adag penészgombát. Ezt természetesen, mint óriási felfedezést tálalták, pedig igazából minden anyukának tudnia kellene róla – legalábbis Magyarországon.

Szerintem, ha más nem, a védőnő biztosan elmondta, hogy minden babának, kigyereknek szánt edényt folyamatosan fertőtleníteni kell. Az már egyéni alaposság kérdése, hogy mennyire nézi meg az anyuka, a mosogatás után az edényeket. Mert ha alapos, akkor hamar rájön, hogy a szép műanyag kulacsok szopókás tetejét nem lehet normálisan kipucolni. Egy-két hónap után szerintem mindenképp érdemes lecserélni. Ha pedig valami cukros italt, teát töltünk bele, akár hamarabb is.

Tiszta palack és koszos kulacs

A gyerek megóvása érdekében tehát érdemes a gyereket rászoktatni a vízivásra, már csak a szervezet hidratálása miatt is, és csak azt tenni a kulacsba. A kemény műanyagból készült kulacsok helyett pedig jobb, ha havonta egyszer veszünk egy csőrös palackú ásványvizet, esetleg gyerekeknek készülő gyümölcsös üdítőitalt és azt a palackot használjuk ugyancsak kb. egy hónapig. Az üdítő mintegy 300-400 forint havonta, viszont a palackból nem jut penész a gyerek szervezetébe.