Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Konyhai mézkalauz

A vegyes virágméz nem túl
drága és nem is a legnemesebb mézfajta, ezért elsősorban sütéshez és főzéshez használják,
de önmagában való fogyasztásra is alkalmas – nekem a személyes kedvencem.
Mézes-mustáros, mézes-chilis pácok remek alapja, illetve mézeskalácsba és mézes
zserbóba is jól használható.

A akácméz sütéshez és
főzéshez is használható, de túlzott hőkezelés hatására veszít értékes
anyagaiból. Célszerűbb joghurtos, túrós krémek édesítésére használni vagy
gyümölcssalátában, müzliben. A vajas-mézes kenyér sokak szerint akácmézzel a
legfinomabb. 

A repcemézet apró kristályszerkezete
miatt krémméz előállításához használják, és szinte a teljes termelést a
sütőipar használja fel. Sajátos íze miatt önmagában ritkán fogyasztják, és
általában más, ízletesebb mézekkel házasítják, hogy fogyaszthatóbb legyen. 

A napraforgóméz jól színezi
az ételt, amibe belekerül, ezért a mézeskalács-készítők előszeretettel
használják, de színezőanyag-tartalma miatt az élelmiszeripar is kedveli.
Elsősorban sütéshez-főzéshez ajánlott. 

A hársméz ízében fellelhető
egy kis kesernyés íz, ami hő hatására felerősödik, ezért sütésre-főzésre nem
szokták használni. Teába (főleg hársfateába) viszont kitűnő. Érdemes azonban megvárni,
amíg a tea kihűl, és csak akkor belekeverni a mézet, különben a méz veszít
értékéből. 

A gesztenyeméz íze jellegzetes,
némi kesernyés utóízzel, éppen emiatt ételbe nem célszerű tenni, azonban
önmagában fogyasztható. 

A selyemfűméz kiváló desszertméz,
leginkább nyers ételek mellé passzol. 

Az édesharmatméz ásványianyag-tartalma
magas, éppen ezért kizárólag önmagában, hőkezelés nélkül szokás fogyasztani. 

A fenyőméz desszertméz,
sütéshez kár elhasználni. Langyos tejjel elkeverve igazi téli különlegesség.  

A levendulaméz ritka mézfajta
és ára is borsos, főzéshez nem javasolt, fogyasztása elsősorban önmagában nagy
élmény: kenjük vajas-mézes kenyérre, vagy keverjük müzlibe, túrókrémbe.
Egyszerű, ám igen finom desszert, ha friss gyümölcsöt csorgatunk le vele.

A manukamézet gyógyhatású
tulajdonságai miatt elsősorban önmagában érdemes fogyasztani.

A narancsvirágméz különleges
íze tovább erősíthető, ha grapefruit- és narancsfilét csorgatunk le vele, majd
egy napig hűtőben állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Az így készült
gyümölcssaláta nem csak finom, de igazi vitaminbomba is. Sütésre-főzésre sehol
sem használják. 

A mézfogyasztás legrégebbi
formája a lépes méz, édes, különleges csemege több évezrede. Fogyasztása nem
egyszerű, és nem is túl gusztusos –a lépes mézet tegyük a fűtőtest közelébe, a
kaptármeleg (kb. 30–35 °C) viaszt ugyanis könnyen össze lehet a nyelvünkkel gyúrni
és ki lehet köpni. Túlmelegíteni viszont nem szabad, mert akkor szétolvad a
viasz. A legjobb, ha pont annyit vágunk le belőle, amennyit azonnal el is
fogyasztunk. 

A krémméz a reggeli
elengedhetetlen kiegészítője: könnyen kenhető, nem csepeg.