Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Kompót, befőtt cukor nélkül

Ebbe a kompótba/befőttbe csak gyümölcs kell, és semmi más. Tavaly elkövettem azt a hibát, hogy olyan barackot tettem így el, amit szirupban szoktak. Az íze csodás maradt, csak egy kicsit savanyú. Szóval teljesen érett, édes gyümölcsöt használjunk! Az elkészítése is pofonegyszerű.

Cseresznyekompót saját levében

Mossuk meg a gyümölcsöt, magozzuk ki vagy daraboljuk fel és jó erősen tömjük meg vele az üvegeket, mert főzéskor kb. háromnegyedére összeesik a gyümölcs.  Még akár a fedővel rá is segíthetünk a leszorításkor.

Az üvegeket tegyük a kuktába, akár fektetve is, amennyit csak tudunk. Nekem 3 db nagy és a tetejükre fektetve kettő kicsi fért el. Öntsük fel a max. jelzésig vízzel és zárjuk le a kukta tetejét.

Kezdjük el nagy lángon/magas hőmérsékleten főzni, majd sípoláskor csökkentsük a hőmérsékletet minimumra és még 15 percig főzzük.

Utána, ha már nyitható a kukta, tegyük át a kompótokat a szárazdunsztba. A kuktába meg mehet a következő adag üveg.

Ne ijedjünk meg a kihűlt üvegek láttán! Azok jó esélllyel lesznek kívülről vízkövesek. Csak töröljük át őket egy ecetes szivaccsal és így ragyogva mehetnek a kamrába :-)

 

forrás: antalvali.com