Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Köhögéscsillapítás hagymával

A hagyma és a fokhagyma számos olyan hatóanyagot tartalmaz, amely kitűnő ellenszere mindenféle vírusnak, baktériumnak, miegymásnak. Azoknak a kis sunyi szervezeteknek, amelyek télvíz idején köhögésre kényszerítik a szegény halandót. Tehát a hagyma nagyon praktikus háziszer lehet, ha szeretnénk a tüdőnket nem kiköpni.

A fokhagymát csak úgy eszegessük magában – mármint valami „hordozót” azért tegyünk a nyers fokhagyma alá, különben a gyomrunk nem biztos, hogy bírja. Napi 1-2 gerezd a javasolt, azonban ha tekintettel akarunk lenni a környezetünkre, inkább az 1 gerezdnél maradjunk. Állítólag másnap a bőrünkön ennyit még nem érezni (szerintem igen, de valamit valamiért).

Vöröshagymából főzhetünk teát: negyedórát forraljuk a vízben a megmosott és szőröstül-bőröstül beletett hagymafejet. Ezután szűrjük le és langyosan a szokásos mindenre jó mézzel ízesítsük. Normális íze nem lesz, ihatóbb se lesz tőle, de gondoljuk azt, hogy legalább használ.

 

Vagy vájjuk ki és töltsük meg cukorral a hagymafejet, majd hagyjuk állni. Egy idő után lé képződik, amelyből minden órában vegyünk be egy teáskanállal. (Ha nem folyatjuk ki a levét, hanem a cukorral töltött hagymát 40 percre forró sütőben grillezzük, állítólag nagyon finom grillezett húsok mellé)