Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Kész ételek tárolása, újramelegítése

Ha az ember lánya elfoglalt és nem ér rá minden nap főzni, rákényszerül, hogy megtanulja, miből, mennyit kell két napra főznie – és persze a családot is rá kell valahogy vennie arra, hogy két egymást követő napon is megegye ugyanazt. Vagy ahogy például régen csinálták: minden másnap főztek valamit a két nappal azelőttről eltett maradékhoz.

Ha a férjünk langyosan szereti, akkor is forraljuk fel a tegnapi levest

Ha a férjünk langyosan szereti, akkor is forraljuk fel a tegnapi levest  (kép: ezertipp.hu)

Ehhez az étkezési gyakorlathoz egy dolgot kell megtanulni: hogyan kell hűteni és tárolni. Most nem a lefagyasztásra gondolok, hanem arra, hogy ha két napra főzünk, mit csináljunk, hogy bár belefőztük a vajas galuskát, másnapra a borsóleves ne savanyodjon meg.

Ehhez azt kell mindenképp betartanunk, hogy a megmaradt ételeket, illetve fel nem használt alapanyagokat minél hamarabb hűtsük le, mert már egy órát meghaladó szobahőmérsékleten való tárolás is veszélyes lehet – különösen nyáron.

A megmaradt készételt a felhasználása előtt forrósítsuk át újra, nem elég csak megmelegíteni! A maradék ételben a baktériumok már felszaporodhattak, de az alapos átsütés-főzés (átforralás) elpusztítja azokat! A megmaradt készétel ismételt felmelegítésekor ügyeljünk arra, hogy az étel belseje 70 Celsius fok fölé forrósodjon, és tartsuk ezt a hőmérsékletet két percig. Ha bizonytalanok vagyunk, érdemes beszerezni egy ételhőmérőt, ennek segítségével könnyen ellenőrizhetjük az ételek tényleges hőmérsékletét.