Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Karácsonyi kaktusz (Schlumbergera)

A karácsonyi kaktusz minden év novemberében-decemberében kerül nagy egyre nagyobb mennyiségben a boltokba, hisz az ünnep egyik jelképeként egyre népszerűbb. A klasszikus rózsaszín és fehér virágú mellett ma már divatos pink és barackszínű virágú növények is találhatók.

A karácsonyi kaktusz létezik rózsaszínben, pirosban, fehérben

Otthonunkban keressünk számára hűvös helyet, és ne költöztessük utána, mert a bimbók könnyen lepotyognak! Amíg virágzik, öntözzük egyenletesen, tápoldatozzuk, így erősítsük a tövet, amely aztán 3-4 hétig ontja nekünk a virágokat!

Átültetése 2-3 évente esedékes, ha már kinőtte a cserepet. Laza tőzeges földkeverékbe ültessük!

Ha letörik egy ágacska, ne búsuljunk, mert könnyen meggyökeresedik! Szaporítása egyszerű: két ízköznél letörjük a levelet és homokos-tőzeges talajban gyökereztetjük, majd nagyobb cserépbe ültetjük.

A karácsonyi virágzáshoz július-augusztusban csak kevés vizet és tápot kapjanak! Ez alatt az új levelek beérnek, és a végeiken kialakulnak a virágkezdemények. Amint a bimbók megjelennek, újra egyenletes öntözést kíván a növény.

Ha elvirágzott, a levelek elvesztik fényüket. Ez a nyugalmi állapot kezdete, ekkortól két hónapig alig kell öntözni.

Amikor új levélkéket hoz, újra kezdjük el a rendszeres öntözést!

Kevés kártevője ismert. A fehér gyapjas moly megjelenése száraz környezetre vall, ilyenkor tisztítsuk meg a leveleket szappanos vízzel, utána zuhanyoztassuk le langyos vízzel.

Parásodás (kérgesedés) alakulhat ki a túlöntözés miatt. Ilyenkor a növény hervadtnak látszik, a leveleket, bimbókat ledobja. Ha a gyökerek is károsodtak újra kell gyökereztetni.

A vízhiány miatt viszont úgynevezett ráncosodás alakulhat ki.  Ekkor állítsuk a cserepet langyos vízbe, hogy megszívja magát a földje! Ezután törekedjünk a rendszeres öntözésre!

A karácsonyi kaktuszt vírusos betegség is megtámadhatja. A leveleken elszórtan szabálytalan alakú foltok, később összefüggő bevonat képződik, és nem virágzik. Ezt nem tudjuk gyógyítani, ki kell dobni a növényt!