Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Kála (Zantedeschia)

A kála évtizedek óta kedvelt szobanövény. Nyaranta nagyon jól érzi magát a kertben és a teraszon, de legjobban mégis a szabadföldben érzi magát. Itt sokkal nagyobb, impozánsabb virágokkal örvendeztet meg bennünket. Legismertebb változata fehér (Zantedeschia aethiopica). A húsos levélnyélen nyíl alakú levelek fejlődnek, ezek fölé emelkedek a hószín virágok, illetve a fehér, tölcsér alakú buroklevéllel körülvett torzsavirágzat.

Fehér és színes kálák a kerben

Újabban kisebb méretű cserepes, színes kálák kápráztatják el meg a növénykedvelőket. Ezen kisebb termetű virágokat gumóról magunk is nevelhetjük. Színváltozatai: aranysárga, piros, rózsaszín, lila, fekete.

A fehér változatot apácavirágnak is hívják, a színes, kisebb fajtákra pedig a tündérkonty elnevezés ragadt.

A kálával óvatosan kell bánni, mert a növény tejnedve és bogyó termése is mérgező!

A növény hőigénye télen 10-15 fok, nyáron a szabadban jól alkalmazkodik. Eléggé fényigényes, ezért napos helyen kell, hogy legyen, a földjét pedig nedvesen kell tartani. Amennyiben zárt helyen tartjuk, enyhén párásítsunk!

Kerüljük, hogy levegőtlen és túlzottan nyirkos legyen a kálánk környezete, vagy neveljünk inkább fehér kálát, amely ellenállóbb, eltűri a sok vizet, hisz eredetileg mocsári növény volt! Nyáron a kerti tavak arasznyi vízében is megél. Télre mindenképpen szedjük fel és teleltessük

Virágzás után legalább két-három hónap nyugalmi időszakra van szüksége a töveknek, ezalatt alig kell öntözni. Teleltessük pincében és májusban, amikor már melegszik az idő kivihetjük őket a kertbe!

A pettyes levelű, színes virágokat cserepestől tegyük hűvös helyre. Amikor a levelek elsárgulnak és visszahúzódnak, egyáltalán nem kell öntözni. Amikor a hajtások megjelennek rajta akkor kezdjük el öntözni és tápoldatozni!

A tövek tavasszal, tőosztással könnyen szaporíthatók.