Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Mit együnk az év első napján?

A magyar néphit szerint nem mindegy, mit eszünk az év első napján. A babona szerint egyes ételek szerencsét hoznak, mások pedig viszik. Érdemes hát megfogadni, tán még akkor is, ha nem vagyunk babonásak...

A hal kezelése, főzése

Ágnes tippje

Ha a halon a romlás legkisebb jele észlelhető, tilos felhasználni! A friss hal pikkelye, bőre fényes, kopoltyúja élénkvörös színű, szeme tiszta. Az állott vagy romlott halat szürkés nyálka borítja, kopoltyúja szürke, szeme zavaros, és kellemetlen szaga van.

A halakat főzéskor, pároláskor ne főzzük túl puhára, mert laza rostozatuk miatt hamar szétesnek.

A halat, sütés vagy panírozás előtt jól le kell szárítani.

Halászléfőző praktikák

Ágnes tippje

Akkor jó a halászlé, ha az edényből felszálló gőztől a kezünk összetapad. 
A halászlét tájegységenként máshogy készítik, sőt minden családnak megvan a nemzedékről nemzedékre szálló receptje. Van, aki a levet leszűri, van, aki passzírozza, míg mások egyszerre belerakják a halhúsokat is.

Allergia kockázatának csökkentése babáknál

Az allergiára való hajlam sajnos öröklődhet: ha csak az egyik szülőt gyötrik az allergiás tünetek, 30%, ha mindkettőt, akkor körülbelül 60% az esélye annak, hogy a gyermek is túlérzékeny lesz. Az allergia kialakulásának kockázatát csökkenti, ha a mama a babáját 6 hónapos koráig kizárólagosan szoptatja (ha nem tud szoptatni, hipoallergén tápszerrel eteti), nem dohányzik, és a hozzátáplálást csak 6 hónapos kor után, fokozatosan kezdi meg, tehéntejet, tojást, halat és mogyorót pedig csak 1 éves kora után kap a baba.

Feliratkozás a következőre: hal