Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Hajfesték eltávolítása a bőrről

Ágnes tippje

Házi praktikákra érdemes tartani otthon egy tubus teljesen egyszerű, olcsó fajta fogkrémet – ez ugyanis sok másra is használható.

A ricinusolaj csodálatos hatása

A ricinus (Ricinus communis) növény leginkább erős hashajtó hatásával jelenik meg, akkor is főként vicces történetekben. Pedig a falusi portákon egykor mindennapos növény olaja számos más, jótékony hatással is bír.

Szódabikarbona

A szódabikarbona külsőleg és belsőleg sok-sok mindenre jó. Nem is sorolhatjuk fel az összes alkalmazási területet vagy módot, csak csipegetünk a lehetőségek tárházából.

Miért igyunk tejet?

A tej élet, erő, egészség – tartja a mondás. Manapság azonban ennek ellenére kevés tejet iszunk. Pedig sokan emiatt küzdenek álmatlansággal, korpásodással vagy épp kalciumhiánnyal. Pedig mondani sem kell, hogy a tej a tápanyagok tárháza, hisz a kisbabáknak ez az étele-itala. A tej egyrészt finom, másrészt oltja a szomjat, csillapítja az éhséget, este pedig álomba ringat

Szódabikarbónával a korpa ellen

Ágnes tippje
Jellemzők: korpa, haj, szódabikarbóna

Ha hajmosás előtt egy jó maréknyi szódabikarbónát bedörzsölünk a még száraz fejbőrbe, eltűnik a korpa.

 

Hogyan akadályozzam meg a hajszálak feltöltődését?

Ágnes tippje

A túlságosan száraz levegő hegyekbe tornyozza a hajat. Persze a műanyag kefék, a fémfésűk, az alkoholos hajformázók ugyanúgy feltöltik a hajszálakat. Ezen pedig csak egy kis víz segíthet. A külön szálldosó szálakhoz elég, ha egy kis vizet vagy általános krémet eldörzsölsz a tenyeredben, és végigsimítasz a hajszálon. Alternatíva: fújható nedvességpótló folyadékok.

Miért korpás gyakrabban a fejbőr tél végén, mint nyáron?

Ágnes tippje
Jellemzők: korpa, haj, fejbőr

A fejbőrben lévő faggyúmirigyek is kevesebb zsírt termelnek ősszel és télen. Ez nem marad következmények nélkül. Hogy mi történik pontosan? A Malassecia furfur nevű korpásodást okozó élesztőgomba természetes fejbőrlakó, a bőrzsírban található telített zsírsavakkal táplálkozik. A csökkenő faggyútermelés hatására ez a gomba lebontja a zsírsavakat, néha akár teljesen is. Ezzel felborítja a telített és a telítetlen zsírsavak közötti egyensúlyt, sérül a savköpeny. Túlságosan sok telítetlen zsírsav marad, ezek pedig nagyon irritálják a fejbőrt.

Feliratkozás a következőre: haj