Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Konyhai mézkalauz

A vegyes virágméz nem túl
drága és nem is a legnemesebb mézfajta, ezért elsősorban sütéshez és főzéshez használják,
de önmagában való fogyasztásra is alkalmas – nekem a személyes kedvencem.
Mézes-mustáros, mézes-chilis pácok remek alapja, illetve mézeskalácsba és mézes
zserbóba is jól használható.

A akácméz sütéshez és
főzéshez is használható, de túlzott hőkezelés hatására veszít értékes
anyagaiból. Célszerűbb joghurtos, túrós krémek édesítésére használni vagy
gyümölcssalátában, müzliben. A vajas-mézes kenyér sokak szerint akácmézzel a
legfinomabb. 

Mézes gyorskalauz: melyiket mire használjuk?

Sütéshez használjunk vegyes
virágmézet, napraforgómézet, akácmézet.

Sütéshez NE használjunk hársmézet,
gesztenyemézet, selyemfűmézet, édesharmatmézet, fenyőmézet, levendulamézet és
narancsvirágmézet.

Univerzális fogyasztásra az akácméz
a legalkalmasabb.

Teába hársmézet vagy gesztenyemézet
használjunk!

Ínyenceknek levendulaméz,
gesztenyeméz, selyemfűméz, somkóróméz való.

Mézfajták

Vegyes virágméz
Virágok nektárjából készül, azonban a fajtamézekkel ellentétben nem lehet megmondani, hogy pontosan mely virágokéból. Előállításának két módja van: a gyűjtési időszakban a méhek számára többfajta virág is elérhető és ezeket egy kaptárba gyűjtik, vagy a töltés során a méhészek házasítják a mézeket. A vegyes virágmézben sokféle illat és aroma megtalálható, de egyik sem domináns. Színe barnásan aranyló, könnyen kristályosodik. Különlegesebb fajtája a tavaszi virágméz, amelyet a méhek az akác virágzásáig gyűjtenek.

 

Feliratkozás a következőre: gesztenye