Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Hogyan főzzük a húsvéti sonkát?

Ágnes tippje

A húsvéti sonka legjobb, ha hagyományos pácolású és füstülésű. Azonban van úgy, hogy csak gyorspácolású kerül az asztalra. Esetleg nem is sonka, hanem csülök vagy füstölt tarja vagy kötözött sonka. Ez utóbbiakat sem szabad lebecsülnünk, és némi háziasszonyi rafinériával megfelelő sonkapótló lehet belőlük.

Tojás tudnivalók

Ágnes tippje

Vízbe téve a friss tojás lesüllyed az edény aljára. Ha feljön a víz színére, már nem friss, ugyanis a tojásban levő légbuborék idővel növekszik, a friss tojásnál ez egész kicsi.  

A friss tojás sárgája feltörés után szép domború, ha lapos, akkor nem  friss.

Ha a forrástól számított 8-9 percnél tovább főzzük a tojást, akkor szürkés-feketés réteg alakul ki a sárgája felületén.

Zöldségek, amelyeknek a gyökerét szeretjük

SÁRGARÉPA: A leggyakrabban használt gyökérzöldség, nincs nélküle leves, zöldségköret. Sok A-vitamint tartalmaz, ezért jó hatása van a látásra. Már a görögök és rómaiak is termesztették. Népszerűsége a reneszánsz idején kezdett növekedni, amikor nemesítéssel sokat javítottak a minőségén és az ízén is. A 19. században kapta a narancssárga színét, és ezzel rengeteg fogás kísérője is lett. Felhasználásával készülnek levesek, főzelékek, zöldségraguk, köretek, de nyersen saláták is. Krémlevesként is érdemes kipróbálni, de ivóléhez is kitűnő.

Szódabikarbóna a főzésben

Mióta az eszem tudom, puffadásra, nehéz emésztésre mindig szódabikarbónát kaptam/ettem. Én magam egy mokkáskanálnyit szoktam lenyelni és arra iszom vizet, bár az "autentikus" gyógymód egy pohár vízben feloldott egy kávéskanál szódabikarbónát egy hajtásra kiinni. A puffadást a  lúgos kémhatású oldat szünteti meg azzal, hogy semlegesíti a gyomor túlzott elsavasodottságát. 

Feliratkozás a következőre: főzés