Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Tojásos tanácsok

Tartsuk a tojást dobozban! Így egyrészt lassabban veszítik el nedvességtartalmukat, másrészt nem veszik át a hűtőben lévő többi étel szagát.

A tojásokat mindig a tompább végükkel felfelé helyezzük a tojástartóba, így tovább frissek maradnak!

A hal kezelése, főzése

Ágnes tippje

Ha a halon a romlás legkisebb jele észlelhető, tilos felhasználni! A friss hal pikkelye, bőre fényes, kopoltyúja élénkvörös színű, szeme tiszta. Az állott vagy romlott halat szürkés nyálka borítja, kopoltyúja szürke, szeme zavaros, és kellemetlen szaga van.

A halakat főzéskor, pároláskor ne főzzük túl puhára, mert laza rostozatuk miatt hamar szétesnek.

A halat, sütés vagy panírozás előtt jól le kell szárítani.

A nyár ízei télire

A megtermelt, vagy begyűjtött élelmiszerek eltarthatósága már az őseinknél is fontos kérdés volt. Ők a leszedett bogyókat, gyümölcsöket napon szárították, majd jégverembe tették, hogy tovább tartható legyen. A görögök és rómaiak mézben és mustban tartósították a gyümölcsöket, sőt a cukrozott gyümölcs receptje is tőlük származik. A befőzve tartósítás alapját a 18. században egy francia cukrász teremtette meg, amikor is rájött, hogy légmentesen lezárt üvegben a felforralt élelmiszer sokáig nem romlik meg. Azóta is ez a tartósítás alapja.

Feliratkozás a következőre: fagyasztás