Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Kompót, befőtt cukor nélkül

Ebbe a kompótba/befőttbe csak gyümölcs kell, és semmi más. Tavaly elkövettem azt a hibát, hogy olyan barackot tettem így el, amit szirupban szoktak. Az íze csodás maradt, csak egy kicsit savanyú. Szóval teljesen érett, édes gyümölcsöt használjunk! Az elkészítése is pofonegyszerű.

Hűtőtáskát szárazdunsztnak

Ágnes tippje
Téma: Egyebek

Ágyneműtartó, dunnák, takarók párnák. Nagymamám és édesanyám mindig így ágyaztak meg a lekvároknak, sőt eddig én is ezt a gyakorlatot követtem. Sőt, ha nagyobb mennyiséget főznék be, biztosan így készíteném el a száraz dunsztot.

A nyár ízei télire

A megtermelt, vagy begyűjtött élelmiszerek eltarthatósága már az őseinknél is fontos kérdés volt. Ők a leszedett bogyókat, gyümölcsöket napon szárították, majd jégverembe tették, hogy tovább tartható legyen. A görögök és rómaiak mézben és mustban tartósították a gyümölcsöket, sőt a cukrozott gyümölcs receptje is tőlük származik. A befőzve tartósítás alapját a 18. században egy francia cukrász teremtette meg, amikor is rájött, hogy légmentesen lezárt üvegben a felforralt élelmiszer sokáig nem romlik meg. Azóta is ez a tartósítás alapja.

Feliratkozás a következőre: befőzés