Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Világítás a lakásban

 

Amikor sötétedni kezd, felkattintjuk a villanyt. Mi még csak most kezdtünk törődni azzal, hová és mennyi lámpát helyezzünk el a lakásban. Pedig a sötétség elűzésén kívül, jóval több a lámpák szerepe. A fény varázsolni tud, kiemeli a lakás szépségét, elrejti az előnytelen részeket, ha a lámpákat megfelelő helyre tesszük a lakásban.

Néhány alapvető dolog, amit jó betartani:

Ha a világosra festett mennyezetet bevilágítjuk, a szoba nagyvonalúbbnak és tágasabbnak látszik. A felülről érkező fény kiemeli a szoba berendezésének szépségeit, meleggé és árnyaltabbá teszi a színeket, kiegyensúlyozza a kissé eklektikus berendezést.

A számunkra fontos részeket kiemelhetjük egy szép lámpával, melynek fénye odavonzza a tekintetet.

Az alacsonyan elhelyezett lámpák egy magas helyiségben is meleg hangulatot teremtenek.

A sötét árnyalatok mindig több fényt nyelnek el, mint a világos felületek. Azaz a sötét bútorok, sötét tapéta, vagy festés több helyi megvilágítást is igényel.

Egy mélyen belógó lámpával, vagy állólámpával egy fotelból és kis asztalból intim sarkot tudunk varázsolni.

A világos lámpaernyő mögül áradó fény barátságos, meleg hangulatot, míg az erős fehér fény halvány felületen hűvös, tágas benyomást kelt.

A képkeretek fölé szerelt világítás a képre vonzza a tekintetet, így egy jól elhelyezett képpel hangsúlyossá tehetjük a szoba bizonyos részeit.

A nappaliban jó, ha legalább ötféle fényforrás van. Spotlámpákkal képeket lehet érdekesen megvilágítani, a dohányzóasztalt kellemesen megvilágítja egy a mennyezetről mélyen lelógó lámpa. Állólámpák adnak fényt az olvasáshoz, kézimunkázáshoz. A komódon álló hangulatlámpák melegséget árasztanak. Persze nem kell minden lámpának egyszerre égnie.

Az előszobába is tegyünk elegendő lámpát, és ügyeljünk arra, hogy az általános fényforrás elég erős legyen!

A hálószobába tegyünk lámpát az éjjeliszekrényre, ami általános hangulatot teremt, olvasáshoz azonban erősebb fény kell, ezt fali karokkal teremthetjük meg.

A fürdőszobába erős fényű lámpákat tegyünk. A tükör fölé olyan világítás kerüljön, ami kellőképpen megvilágítja a teljes felületet, hogy a tükör hű képet adjon.

A gyerekszobába tegyünk éjszakára a legtávolabbi sarokba egy kis lámpát, hogy derengő fény árassza el a szobát, így nem zavarja a gyereket az alvásban, viszont ha netán be kell mennünk, mi lássunk.

A dolgozószobába tegyünk az asztal fölé egy erős fényű lámpát, és kiegészítésként az egyes munkákhoz használjunk külön kis lámpákat.(a falipolc alá szerelt fénycső, vagy kis rugós lámpa az asztal szélére.)

A konyhában a munkapult megvilágítása a legfontosabb. Itt a konyhaszekrény aljára szerelt fénycső, vagy a méterre vásárolható LED izzósor lehet a legjobb megoldás.

Akit nagyon lehangol a téli szürkeség, az ablakok keretére belülről körbe tehet úgynevezett meleg fehér fényű LED izzósort. Ez és egy magasfényű festékkel mázolt ablakkeret rögtön a halvány napsütés illúzióját kelti.