Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Tojásos tanácsok

Tartsuk a tojást dobozban! Így egyrészt lassabban veszítik el nedvességtartalmukat, másrészt nem veszik át a hűtőben lévő többi étel szagát.

A tojásokat mindig a tompább végükkel felfelé helyezzük a tojástartóba, így tovább frissek maradnak!

Számos olyan étel van, amelyhez csak a tojás sárgájára van szükség. Hogy a fehérje ne menjen pocsékba, érdemes lefagyasztani. Rendes háziasszonyok ehhez a jégkockatartó rekeszébe öntik a fehérjét és a kockát zacskózzák be. Én egyből kis zsacskóba teszem és úgy fagyasztom le. Érdemes ráírni, hogy hány db van benne. Amikor pedig tojásfehérjére van szükségem – mondjuk egy Pavlova tortához vagy habcsókhoz –, csak este előszedek néhány zacskót, és másnapra felolvadnak a tojásfehérjék. Úgyis melegen érdemes felverni.

A tojásfehérje és sárgája a hűtőből kivéve, hidegen könnyebben elválasztható egymástól. A süteményekhez sokszor a fehérjéből kemény habot kell verni. Ez pedig melegen sokkal jobb, vagyis nagyobb térfogatot lehet elérni, ha a tojásokat legalább 30 percig állni hagyjuk a konyhaasztalon és már szobahőmérsékletűek.

A keménytojás héja sokszor nehezen jön le – ez mondjuk a vendégváró hidegtál elkészítésekor igen nagy méreg. Sokan arra esküsznek, hogy a tűzről levéve azonnal le kell a hűteni, de ez sem mindig válik be. Ezért érdemes megszúrni a tojást. Vagyis egy tűt nyomjuk nagyjából 1 cm mélyen a tojás végébe. Így elég levegő jut be ahhoz, hogy elszakítsa a tojás „húsát” az azt körülvevő hártyától.