Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Hajfesték eltávolítása a bőrről

Ágnes tippje

Házi praktikákra érdemes tartani otthon egy tubus teljesen egyszerű, olcsó fajta fogkrémet – ez ugyanis sok másra is használható.

Szódabikarbónával a korpa ellen

Ágnes tippje
Jellemzők: korpa, haj, szódabikarbóna

Ha hajmosás előtt egy jó maréknyi szódabikarbónát bedörzsölünk a még száraz fejbőrbe, eltűnik a korpa.

 

Hogyan akadályozzam meg a hajszálak feltöltődését?

Ágnes tippje

A túlságosan száraz levegő hegyekbe tornyozza a hajat. Persze a műanyag kefék, a fémfésűk, az alkoholos hajformázók ugyanúgy feltöltik a hajszálakat. Ezen pedig csak egy kis víz segíthet. A külön szálldosó szálakhoz elég, ha egy kis vizet vagy általános krémet eldörzsölsz a tenyeredben, és végigsimítasz a hajszálon. Alternatíva: fújható nedvességpótló folyadékok.

Miért korpás gyakrabban a fejbőr tél végén, mint nyáron?

Ágnes tippje
Jellemzők: korpa, haj, fejbőr

A fejbőrben lévő faggyúmirigyek is kevesebb zsírt termelnek ősszel és télen. Ez nem marad következmények nélkül. Hogy mi történik pontosan? A Malassecia furfur nevű korpásodást okozó élesztőgomba természetes fejbőrlakó, a bőrzsírban található telített zsírsavakkal táplálkozik. A csökkenő faggyútermelés hatására ez a gomba lebontja a zsírsavakat, néha akár teljesen is. Ezzel felborítja a telített és a telítetlen zsírsavak közötti egyensúlyt, sérül a savköpeny. Túlságosan sok telítetlen zsírsav marad, ezek pedig nagyon irritálják a fejbőrt.

Feliratkozás a következőre: Hajápolás