Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Együnk diót!

A dió nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és folsavat, de A- és E-vitamin tartalma sem elhanyagolható. Az ásványi anyagok közül említésre méltó kalcium-, vas-, magnézium- és foszfortartalma. A telítetlen zsírsavaknak is kiváló forrása: pár szem dió képes egy komolyabb trakta után is normális szintre hozni a vér koleszterintartalmát. Omega-3 zsírsavai a szívet és az ereket védik, segítenek megelőzni a szívinfarktust. Gyomorhurut és bélhurut ellen is kiváló, serkenti az emésztést, sőt, a népgyógyászat a bélférgesség ellenszereként is ismeri. A k

Rizsfajták

Ágnes tippje
Téma: Magvak, Ínyenc
Jellemzők: rizs, köret, konyha

 

Az üzletekben manapság már nem csak „fényezetlen B” vagy „fényezett A” rizst lehet kapni, hanem számos változatot, hántoltat, hántolatlant, puffasztottat, előfőzöttet. Érdemes hát tájékozódni, mely ételekhez melyik rizst érdemes választani. Lehet, hogy egy-egy jól megválasztott fajtával sokat dobhatunk az étel minőségén is.

Együnk pisztáciát!

Nagyon finom, sózva az egyik legjobb rágcsálnivaló,
sörkorcsolya. Különleges keleti édességek alkotóeleme és apisztáciafagyi sem
megvetendő. Zöld színével reszeléke különösen szép díszítése lehet
süteményeknek és más édességeknek.
Vásárláskor érdemes ügyelni arra, hogy a szemek legyenek
minél nyitottabbak, mert minél nyitottabb a héj, annál finomabb a mag.
Fontos, hogy jól záródó dobozban tartsuk, de ne tartogassuk
hónapokig, mert néhány hét után jelentősen veszít élvezeti értékéből.
Sok vasat és káliumot tartalmaz, csökkenti a koleszterinszintet, véd a szív- és

Együnk mákot!

Ágnes tippje
Téma: Magvak, Ínyenc
Jellemzők: tészta, mák, guba, beigli

Magyarország Európai Uniós csatlakozásakor sokan elsiratták a mákos gubát és a beiglit, mondván az unió tiltja a termesztését, merthogy kábítószer készíthető belőle. Való igaz, egykoron mákteával nyugtatták a gyerekeket, de manapság ennél sokkal „korszerűbb” módja van a bódultság megszerzésének.
A mákgubót egyébként tényleg használja a gyógyszeripar morfint készítésére, a mákszemek fogyasztásától azonban nem kell tartani. A beigliben, mákos gubában, mákos tésztában lévő mák ugyanis kifejezetten egészséges eledel!

Feliratkozás a következőre: Magvak