Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Rizsfajták

 

Az üzletekben manapság már nem csak „fényezetlen B” vagy „fényezett A” rizst lehet kapni, hanem számos változatot, hántoltat, hántolatlant, puffasztottat, előfőzöttet. Érdemes hát tájékozódni, mely ételekhez melyik rizst érdemes választani. Lehet, hogy egy-egy jól megválasztott fajtával sokat dobhatunk az étel minőségén is.

Amerikai hosszúszemű rizs

Karolinai rizsnek is nevezik, mert Dél-Karolinában termelik. Ez a legnépszerűbb rizs Amerikában. Hasonlít az Európában termelt hosszú szemű rizsre. Főzés után kissé össze tapadnak a szemek (de nem ragadnak) – és mivel nincsen se jellegzetes íze, se illata, így Európai ételek mellé kiváló köret. 

 

Barna rizs

A barna rizs lehet rövid vagy hosszú szemű, de a rövid szemű egészségesebb, amely kiváló méregtelenítésre. Mivel a barna rizs hántolatlan, azaz nem koptatják le a korpát és a csírát (és nem is fényezik) így magas a rost, B-vitamin, mangán, magnézium, szelén és vas tartama, így az egészséges táplálkozás egyik alapköve. Minden más rizs helyettesíthető barna rizs változattal. Már nálunk is közkedvelt köretnek számít, így sokan tudhatják, hogy jóval tovább kell főzni, mint a "hétköznapi" rizst. Halételek mellé tökéletes választás. 


 

Basmati rizs

A basmati hosszú szemű rizsfajta, amelynek különleges illata van, íze kifinomult, dióra emlékeztet. A világ legismertebb rizsei közé tartozik, az indiai és a thai konyha nélkülözhetetlen körete, amelyet már évszázadok óta termesztenek a Himalája lábánál. Elkészítése ugyanúgy történik, mint a "hagyományos" rizsé. 


 

Fekete rizs

Indonéziából és a Fülöp szigetekről származik. Íze mogyoróra emlékeztet, nagyon finom (külön edényben főzött) hántolt rizzsel elkeverve vagy ázsiai rizses édességekhez. A Kínában termesztett változata nem ragadós, és nagyon finom curry mellé is – ezt néha vörös rizsnek is nevezik, mert a színe mély lila.

 

  Jázminrizs
Thaiföldről származik, illatos rizsnek is nevezik, mert főzéskor enyhe virágaromát áraszt. Legalább annyira ismert rizsfajta, mint a basmati, helyettesíthető is azzal. Nagyon finom, aromás rizsfajta, kiváló ázsiai ételekhez. A főzése nem igényel különleges szakértelmet, az eljárás ugyanaz, mint a "hagyományos" rizsnél. Pároláskor a szemek megpuhulnak, egymáshoz tapadnak – így könnyen lehet pálcikával fogyasztani.Mandulával vagy curryvel hibátlan köret és hol máshol lenne a legismertebb, mint a thai konyhában. Nem ajánlott viszont sütemény készítéshez vagy rizottó típusú ételekhez. 
 

Puffasztott rizs

A puffasztott rizshez a rizst magas hőmérsékleten megpárolják, majd egy „ágyúból” a megfelelőre párolt szemeket egy vákuumos tiszta szobába lövik, azok így felpuffadnak és egyben ki is hűlnek. Könnyű és ropogós, kiváló süteményekhez, kekszekhez vagy reggelikészítéshez. 

 

Ragadós rizs

Rövid szemű rizs, glutinos tartalma miatt ragadós, kissé nyálkás. Elsősorban Észak-Thaiföldön, Kínában és Japánban termesztik. A hántolt változata fehér, a hántolatlan fekete. Kínai és thai ételekhez való, de kiváló rizs-alapú sütemények készítéséhez is. A japán fajta kissé kerekebb és apróbb szemű, ezért ideális sushi készítéséhez, de akár tejberizshez és egyéb desszertekhez is. 

 

Rizottó rizs

A rizottórizs kerek szemű, magas keményítőtartalmú, hófehér színű. Az alakja és keményítőtartalma teszi alkalmassá, hogy „al dentére” főzhessük anélkül, hogy szétfőnének a rizsszemek. 

Aki igazán jó rizottót szeretne főzni, az csak ilyen rizzsel próbálkozzon, mert ehhez képest minden más típussal biztos a kudarc. Származási helye Olaszországban, két itthon is kapható fajta az Arborio, Vialone, Nano és a Carnaloni rizs. 

 

Vadrizs

A vadrizs valójában nem rizs, hanem egy vízi fű magja. Nem Kínában, hanem Kanadában őshonos, Sioux and Chippawa-ból származik és nálunk is viszonylag jól érzi magát. Hosszú, fekete szemű, kissé rágós és diós ízű. Nagyon finom salátákban, levesben, vagy más rizzsel kombinálva. Továbbá nagyon egészséges – magas a protein, B6 vitamin, cink, magnézium tartalma. Magában fogyasztva elég drága mulatság, ezért ajánlatos más rizzsel összekeverni, de főzni mindenképpen magában kell, ugyanis jóval hosszabb időt kell a vízben töltenie, mint a többi típusnak. 

 

Vörös rizs

Rövid szemű rizs, kissé rágós, íze diós. Színe vörösebb lesz főzéskor. Nagyon finom barna vagy jázmin rizzsel kombinálva. Tipp: ha kombináljuk egyéb rizzsel, főzzük külön lábosban őket, mert a vörös rizs főzőleve beszínezi a fehér vagy barna rizst! Salátákba is remekül illik.