Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

A ribizli

A nyár közepén csillogó fürtökben terem, szörp, dzsem, lekvár, hús mellé pikáns köret, sütemények, és más édességek készíthetők belőle. Bogyói lehetnek a piros mellett fehérek vagy feketék is. A fehér és piros íze hasonló, a feketének jellegzetes illata és aromája erőteljes, ezért inkább feldolgozva jó.

C-, E-, és B-vitaminban gazdag, nagy a vastartalma és savai erősítik az immunrendszert. Pektin, vagyis vízben oldódó rosttartalma és apró magjai jótékonyan hatnak az emésztésre. Szőlő- és gyümölcscukor tartalma magas, így elég jól egyensúlyban tartja a vércukorszintet is. A feketeribizli leveléből készített tea a magas vérnyomás, vesebaj, ízületi bántalmak ellen hatásos. Érelmeszesedés és magas koleszterinszint ellen is javasolják a természetgyógyászok. A feketeribizli emellett helyreállítja a szervezet pH egyensúlyát és segíti a máj munkáját. Természetes vízhajtó, kitűnő vértisztító, segíti a hajszálerek működését, csökkenti a vérzékenységet.

Ha télire is eltennénk:

  • mindhárom fajtából kiváló dzsem, zselé és lekvár készíthető
  • a kipréselt gyümölcsvelőt fagyasszuk le, felhasználáskor krémekhez, italokhoz adjuk (a ribizkekrémleves mennyei eledel!)
  • a főzés nélkül eltett szörp megőrzi C-vitamin tartalmát
  • a bogyók lefagyaszthatók
  • rubinvörös bor készíthető belőle