Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Ribizkekrém leves

Az alábbi recept előkészítése kissé ugyan macerás, de megéri. Ugyan be kell vallanom, hogy az előkészítésben még soha nem vettem részt, hiszen készen juottam hozzá az legfontosabb alapanyagához a ribizkepéphez. Keresztszüleim csak ezért a receptért ültettek kertjükben ipari mennyiségű ribizlibokrot és a piros bogyócskák érésekor manufakturában készítik el az egész családnak az éves ribizkekrémleves alapot.

Lebogyózott ribizke

Ribizlipép készítése:
A friss ribizlit/ribizkét le kell szüretelni, el kell távolítani a szárát azaz sziszifuszi módon leszedni az apró bogyókat. A bogyókat meg kell mosni, majd kissé megszárítani és végül át kell passzírozni. A művelet legvégén le kell szűrni az apró magokat.

Leves alapanyagok:
3 dl ribizkepép
3 db tojás sárgája
3-4 evőkanál cukor ízlés szerint (szacharin is jó)
4 dl forralt tej
5 dl tejszín
2 késhegyni őrölt fahéj
2 késhegyni őrölt szegfűszeg

Minden hozzávalót összeturmixolni jó alaposan, majd a tetejéről a habot (ha van benne még ribizkemagot) leszedni. Nekem nincs turmixgépem, ezért részletekben a botmixerrel keverem össze.
Hűtve kell felszolgálni, esetleg tejszínhabot is rakhatnak a tetejére az édesszájúak.
Nyáron akár fagylalt helyett is ajánlom.