Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Pavlova torta

Pavlova tortaA világ legszebb és egyik legfinomabb maradékhasznosító édessége a Pavlova torta. Eredete a legendák homályába vész, de az biztos, hogy a legendás orosz balerina, Anna Pavlova (1881-1931) a névadó. Anna Pavlova 1926-ban Ausztráliában és Új-Zélandon turnézott, majd 1929-ben újra ellátogatott Ausztráliába. Nagy esemény, az év kulturális eseménye volt ez abban az időben. Ausztrália és Új-Zéland egyaránt a Pavlova-torta szülőföldjének tartja magát.

 

A hozzávalók: 4 tojásfehérje (szobahőmérsékletű), 1 csésze (240 ml) porcukor, 1 tk. ecet, 1/2 ek. kukoricakeményítő, 1/2 tk. vaníliakivonat, 1/2 csésze (120 ml) habtejszín, friss eper

A sütőt előmelegítjük 140 fokra.

A tojásfehérjéket egy csipet sóval félig felverjük, hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük. Ekkor ráfröcsköljük az ecetet, rászórjuk a kukoricalisztet és könnyedén belekeverjük.

A tepsibe sütőpapírt teszünk, arra egy szép kört formázva rátesszük a tojáshabot – jó magasra „építjük”. A sütő középső részén légkeverés nélkül kb. egy és negyed órát sütjük, míg szép rózsaszínű lesz, mint egy tütü és kívül megkeményedik. Ezután kikapcsoljuk a sütőt, résnyire kinyitjuk és így hagyjuk kihűlni. Ekkor kicsit összeroskadhat.

Ha kihűlt tálra tesszük, ráhalmozzuk a kicsit vaníliával megbolondított tejszínhabot és ráhalmozzuk az epret.

Ez a klasszikus recept. Persze a gyümölcs lehet málna, gránátalma, kiwi, banán, szeder, egres, ribizli, barack, körte …

A tojáshabba tehetünk kakaót, csokit, így máris más lesz a habcsókunk.

A sütési hőmérsékletről is megoszlanak a vélemények: van recept, amelyben a sütőt 150°C-re melegítik elő, majd amikor a tojáshab a sütőbe kerül, akkor egyből 125°C-ra csökkentik. Van ahol a sütés befejezése után zárt sütőajtóval hagyják kihűlni, akár egész éjszaka. Akad olyan recept is, ahol 180°C hőmérsékleten kezdik a sütés, majd 10 perc elteltével 120°C-ra csökkentik. Mindenkinek érdemes a saját sütőjére alakítani a receptet.