Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Parlagfűallergia elleni háziszerek

Egy ismerősöm mesélte, szerinte augusztus 20-án nem is az államalapítást ünnepeljük, hanem ünnepnappá nyilváníttatott az ő allergiás tüneteinek kezdete. Innentől kezdve köhög, tüsszög, könnyezik. Nem ehet paradicsomot és dinnyét. Pusztán azért, mert a parlagfűre allergiás.

Parlagfű

Van néhány háziszer, praktika, amivel ha meg nem is szüntethető a betegség, de legalább a tünetek csökkenthetők. A homeopátiás orvoslásból kiindulva hasznos lehet a szervezetet előre felkészíteni, kicsit immunizálni a parlagfűre. Ehhez pedig nem kell más, mint parlagfű. Azt kell eszegetni. Mi tavaly kipróbáltuk, hogy a nyári zöldsalátába tettünk – irgalmatlanul rossz íze van. Viszont az én enyhébb tüneteim nem is jöttek elő. Ezért aztán azt javaslom, ha valaki kipróbálná a parlagfűevést, inkább szárítsa meg, törje porrá, kiskanállal egye és valami jóízű folyadékkal öblítse le!

Vannak ugye a keresztallergiát okozó növények, míg mások enyhíthetnek a tüneteken. Így van ez esetünkben is. Ihatunk például gyógyteákat.

Ezek közül az egyik favorit a csalántea (Urtica dioica), amely egyebek mellett erre is jó. (Édesanyám például a növények erősítésére használja.) Naponta 3-4 csészével érdemes belőle inni, mint ahogy a cickafark (Achillea millefolium) teájából is. Egyik se valami finom, én ezért inkább ízesítés nélkül iszom, de van, aki mézet is tesz bele.

A bodza (Sambucus nigra) forrázata csökkenti az allergiás panaszokat, sőt a salaktalanításban is segít, csak éppen ha mi gyűjtenénk, augusztusban nemigen találni már virágot. Persze gyógynövényboltokban kapni filteres változatot.

Három növény tinktúrája (alkoholos kivonata) is alkalmazható parlagfű-allergia esetén:

A szivacstök vagy lufatök (Luffa acutangula), illetve a falgyom, falifű vagy gyomfű (Parietaria officinalis) tinktúrájából naponta kétszer étkezés előtt tíz cseppet, kevés vízzel hígítva kell bevenni. A máriatövis (Silybum marianum) tinktúrájából pedig reggeli, ebéd és vacsora előtt kell meginni egy kevés vízben feloldott tíz csepp tinktúrát.

A parlagfű-allergiával együtt járó könnyezés és szemviszketés kezelésére is jó lehet egy gyógynövény: az árnikakivonat (Arnica montana), mellyel a lezárt szemhéjakat és a szemzugokat lehet naponta többször is ecsetelni.