Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Néhány fontos tanács a sütéshez

Csak jó alapanyagokkal érdemes nekiállni a sütésnek. És az nem olyan, mint a főzés - muszáj mérni is! Néhány tipp, hogy a süti ne a kukában végezze.

Sütőpor próbája

  • A szódabikarbónát és sütőport mindig szitált lisztbe rakjuk és keverjük el alaposan!
  • Ha régi sütőport használunk, egy csepp vízzel ellenőrizzük! Ha pezseg, akkor még használható.
  • A mérőpohár csak a szilárd anyagokat méri pontosan, a szilárd hozzávalókhoz használjunk mérleget!
  • Ha nem áll össze a tészta, ezért morzsálódik gyúrjunk hozzá egy kevés tejet!
  • Ha a nyers omlós tészta töredezik, adjunk hozzá egy cukorral kevert tojássárgáját!
  • Ha az aprósüteményt nem vesszük le a sütőlapról, odakeményedik. Ekkor ne kaparjuk fel, inkább tegyük vissza a tepsit a sütőbe pár pillanatra, hogy átmelegedjen újra, kivéve gyorsan szedjük ki a tepsiből, most már könnyen lejönnek.
  • Ha ragacsos a tészta, tegyük fél órára hűtőbe, majd két papírlap közé téve nyújtsuk ki.
  • Ha túl száraz a megsült tésztánk, szurkáljuk meg a tetejét és locsoljuk meg egy kevés gyümölcslével, vagy brandyvel.
  • Ha szalonnás lett a süteményünk felhasználhatjuk morzsának, vagy pudinggal leöntve desszertnek.