Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Karácsonyi díszek tárolása

Vízkereszt (január 6.) után szinte minden háztartásban leszedik a karácsonyfát. A díszeket pedig tárolni kell, hisz jövőre is szükség lesz rájuk. A törhetetlen műanyagokat az ember nyugodtan bedobálhatja ugyan bármilyen nagyobb dobozba (bár akkor jövő karácsonykor bogozgatni kell a madzagokat), de mi például évek óta a tárnoki karácsonyfadísz-üzemben vásárolunk üvegdíszeket. Na, ezekre azért vigyázni kell. Meg a néhány nagyitól megmaradt régi üveggömbre és az angyalkagyűjteményem néhány porcelán és üvegdarabjára is…

Különböző díszek tárolása

Persze megoldás lehet az eredeti csomagolás megőrzése, de néha azok sem jók. Jónéhány helyről (Amazon, Ebay, Aliexpess) rendelhetünk, speciálisan erre a célra kialakított dobozokat, zsákokat, de a ház körül is találhatunk megfelelő tárolókat.

 

 • Karton elválasztó
  A klasszikus és kézenfekvő megoldás: régen kartondobozokban így árulták a díszeket, ma nekünk kell elkészíteni, de akár több emelet magasra is tehetjük így a díszeket egy nagyobb dobozban. Ha pedig igazán értékesek a díszeink, érdemes őket szalvétába vagy selyempapírba is becsomagolni.
 • Műanyag poharak
  A vegyes, amorf holmikat lehet akár a buliból megmaradt műanyag poharakba is tenni. Az a lényeg, hogy ne lógjanak ki, és akkor ezeket is lehet több emelet magasra rakni.
 • Tojástartó
  A kisebb gömbök, vagy másfajta kisméretű figurák, angyalkák számára ideális.
 • Zacskó
  Gyorszáras zacskókban akár szín vagy méret szerint is rendezhetők a díszek, aztán mehet egy nagyobb ládába
 • Műanyag dobozok
  Az év során számos műanyag doboz gyűlik össze minden háztartásban. A nagyobb, egyedi díszeket (szalvétába csomagolva) ezekben érdemes tárolni.
 • Vizespalack
  Aki próbált már györgygirlandot föltekerni, tudja, hogy reménytelen. Viszont a gyerekeknek is jó móka „belecsorgatni” egy nagy műanyag flakonba, amiből aztán egyszerű lesz majd jövőre díszíteni is.
 • Kartonpapír
  Erre lehet jól fölcsavarni az izzósorokat úgy, hogy az elejét és a végét egy-egy bevágásban lehet rögzíteni.

A tipp elkészítéséhez a goodhousekeeping.com oldal tanácsait is felhasználtuk.