Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

A kakaó

A kakaó az Amazonas és az Orinoco folyók vidékéről származik. A maják hozták létre az első ültetvényeket. Ma azonban Afrikában vannak a legnagyobb kakaóültetvények. A kakaóitalt a maják és aztékok fogyasztották először, az istenek italának is nevezték. A kakaóbabot pedig fizetőeszközként használták. Európába Kolumbusz hozta be, s bár az eredeti italt vízzel főzték és keserűn itták, az öreg kontinensen édesítve terjedt el, és gyorsan közkedvelt ital lett.

A kakaófa termése

A kakaófa termése (kép: pixabay.com)

A kakaófa akár 15 méter magasra is megnő. Törzse göcsörtös, levélzete sötétzöld. Virágai aprók, rózsaszínűek, délután nyílnak ki és egész éjjel nyitva maradnak. A virág a fa törzsén helyezkedik el. Termése 15-30 centiméteres ellipszis alakú, amelyben kb. 40 mag található. A termés színe zöld, barna, sárga és ibolyaszínű is lehet.
Nálunk csak üvegházban él meg, mivel magas páratartalmat igényel. Szüret után napon szárítják, utána pörkölik, megőrlik – ilyenkor massza lesz belőle, ezt kipréselik, így kapják a kakaóvajat . Utána még kezelik, és ekkor esik szét porrá.
A jó minőségű kakaópor telt aromájú, sötétbarna, nagyon puha tapintású.
A kakaó hatóanyaga a koffeinnel rokon teobromin. Ez az anyag azonban csak kicsit élénkít. Jó hatással van a vérnyomásra és a vér koleszterinszintjére. Endorfint tartalmaz, amit boldogsághormonnak is hívunk. Emellett sok ásványi anyagot – magnézium, foszfor, kalcium vas – és A-, B1-, B2-vitaminokat is tartalmaz. Viszont van benne egy anyag, ami függőséget is okozhat! Vigyázzunk hát, hogy a gyerekeknek mennyit adunk belőle!