Tipp, ötlet, tanács, fortély, praktika a mindennapokhoz

Kutyatej avagy töviskorona (Euphorbia illii)

ce/plugins/emotions/img/smiley-smile.gif" alt="Smile" border="0">Azoknak ajánlott, akik sokat vannak távol otthonuktól, de fontos, hogy viruló látványra érjenek haza.Öntözést alig igényel, csak akkor szabad vizet adni neki, ha kiszáradt a földje (a  túlöntözéstől lehullik a levele). Három hetente tápoldatozzuk!

A romantikus rózsa

Ha napfényes a hely, tápdús a talaj, akár 15 évig is díszlik a kertben bokorként, felfuttatva lugasként a rózsa. Nevelése az aktív pihenés része lehet, hiszen állandó gondozást, figyelmet igényel. Valamiért ezek azok a virágok, amelyek még a férfiakat is kertészkedésre tudják szoktatni – nagyapámnak például gyönyörű tearózsái voltak, amelyekhez női kéz nem is érhetett!

A pozsgafa (Crassula ovata)

 

A pozsgafa Dél-Afrikában és Madagaszkár szigetén őshonos, innen terjedt el a világ minden részére, mint dísznövény. Valami rejtélyes okból a köznyelv majomkenyérfának is nevezi (helytelenül).

Szobanövényeink öntözése

Ha valami rendellenességet tapasztalunk szobanövényeink fejlődésében, első gondolatunk, hogy talán nem adtunk nekik elég vizet, vagy éppen túlöntöztük. Talán rosszul öntöztük, - alulról vagy felülről kell öntözni. Miért hullik a levele? Az okok száma sok lehet, nem csak az öntözésben keresendő, de ez a legkézenfekvőbb magyarázata a gyors hervadásnak.

Kála (Zantedeschia)

A kála évtizedek óta kedvelt szobanövény. Nyaranta nagyon jól érzi magát a kertben és a teraszon, de legjobban mégis a szabadföldben érzi magát. Itt sokkal nagyobb, impozánsabb virágokkal örvendeztet meg bennünket. Legismertebb változata fehér (Zantedeschia aethiopica). A húsos levélnyélen nyíl alakú levelek fejlődnek, ezek fölé emelkedek a hószín virágok, illetve a fehér, tölcsér alakú buroklevéllel körülvett torzsavirágzat.

Legyen saját narancsfánk! (Citrus aurantium)

Milyen jó is lenne, ha akkora kertem lenne, hogy abban igazi pálmaházat építhetnék! Lennének benne citrusfélék, ananász, füge és még számos buja növény. Mivel a pálmaház megépítésére kevés esélyem van, kénytelen vagyok beérni amolyan apró naranccsal. Nem is a gyümölcsösbe tenném, hanem a lakókertbe, teraszra, erkélyre...

Wendy és Tessa korallvirág (Kalanchoe „Wendy” és „Tessa”)

Terka tippje

Mindkét növény ellenálló fajta. Gyorsan növekszenek, gondozásuk egyszerű. Kifejlett magasságuk 30 cm , teljes szélességük 30 cm, illetve a Tessáé elérheti a 60 centit is. Ívelt, szétterülő fajták. Gondozásuk megegyezik a többi korallvirágéval.  

Mini rózsa

A legromantikusabb virág ma is a rózsa. Valószínű, hogy ez
ihlette a kertészeket, hogy kineveljék a mini rózsát.  Valamennyi fajtája törpe növésű, a mini rózsa
alig 15 cm
magas, de a törpe változata is csak 30–40 centire nő meg. Kecses, egyszerű vagy
telt virágot nevelnek. Van közöttük illatos fajta is, de legtöbbje elveszítette
az illatát.  Több előnyös tulajdonságuk
van: ellenállóbbak a betegségekkel szemben és szinte folyamatosan virágoznak.
Sárga, rózsaszín, fehér, piros, barackszín árnyalatokat ismerünk. A cserepes

Szobanövények öntözése

Az öntözés nem csak a növényeknek fontos, hanem nekünk is, hiszen a locsolóvíz nagy része visszapárolog a környezetbe. A száraz levegőjű panel lakásokat a megfelelően locsolt növények képesek kellemes páratartalmú, egészséges környezetté tenni.

Orchidea

Fecske Panna tippje

A lepkeorchidea([i]Phalenopsis)[/i] hazánkban is egyre jobban elterjedt és ismert, de még mindig egy misztikus és különleges növény, amely igen hosszú ideig virágzik. Sokan félnek a tartásától, mert nem ismerik ezt a növényt.
Az orchideák gondozását és nevelését nem csak a vásárlók, de sokszor még a virágosok is alig ismerik. Ha megkérdezünk öt virágost, vagy öt szomszédot biztos, hogy legalább háromféle gondozási tanácsot kapunk. Most megpróbáljuk összefoglalni, mi az igénye ennek a különleges egzotikus virágnak.

Feliratkozás a következőre: szobanövény